Çocuklarda Sanat Eğitimi


Yaklaşık 1 ayı geçkin süredir elimde olan ve ara ara okuduğum bu kitabı bitirdim sonunda. Yazar Susan Striker bir resim öğretmeni ve kitapta resim, çizim, boyama ağırlıklı olmakla beraber, heykel, baskı, fotoğraf gibi farklı alanlara da değinmeyi ihmal etmemiş.

Kitabı bir resim öğretmeni hazırladığı için resim, boyama, çizim çalışmalarını, evde yapılabilecek düzenlemeleri biraz abartmış tabi. Anlattığı gibi atölye kurmak, bu kadar planlı ve bol malzemeli çalışmalar yapmak çok fazla mümkün olmasa da çocuğa ve çalışmalarına yaklaşım ve yönlendirme konusunda verdiği genel bilgiler oldukça yararlı.

Beni en çok ilgilendiren kısımları, ilk çizim çalışmalarının karalamalar olması ve bu dönemin yıllar sürebileceği oldu mesela. Karalamalar ileride yazmaya geçişin de ilk adımıymış. Bizim çocuklarımız da artık el yazısıyla yazacaklarından bol bol karalama yaptırmakta fayda olabilir. Karalama döneminde çocuğa gerçek şekiller çizip göstermenin, onun çizdiklerini de “ne güzel, bak güneşe benzemiş, vs” diyerek gerçek nesnelere benzetmenin doğru olmadığını ve yaratıcılığa ket vurduğunu açıklamış.

Karalamalara da tek renkle başlanmalı ve çocuk bu renkle uzun süre çalışıp sıkılmaya başladığında farklı bir renge geçilmeliymiş. Çocuklar uzun süre sıkılmadan aynı renkle karalama yapabilirlermiş. Verilmesi gereken ilk renk de siyah ve sonrasında beyazmış.(siyah kağıdın üzerine çalışma) Ardından kırmızıya geçebilirsiniz diyor Susan. Çok fazla renk kullanmanın küçük çocuklar için bir anlamı olmadığını, bir kalemden diğerine geçerken dikkatinin ve konsantrasyonunun dağılabileceğini de ekliyor.

İlgimi çeken bir başka nokta da boyama kitaplarına karşı olması. Hazır resimleri boyamanın yaratıcılığa hiçbir katkısı olmadığını ifade etmiş. Bana da mantıklı geldi aslında. Bir de çocuğun çizimleri “aa, çok güzel olmuş” şeklinde değerlendirilmekten öte, “yan yana iki çizgi çizmişsin, çok düzgün olmuş, bak burada boyayı bastırınca koyu bir renk elde etmişsin, vs.” gibi ayrıntılı bir şekilde yorumlanmalıymış, bu şekilde sözcük hazinesinin gelişmesine de katkıda bulunabilirmişiz.

11 yorum:

  1. boyama kitaplari ile ilgili zamanında montessori maillistinde de cok konusulmustu hatirliyorum.
    hımmm, bak neler ogrendim, bir nesneye benzetilmemesi gerektigi, bir cok rengin ayni anda verilmemesi...

    off ne cok sey var ogrenecek Füsun :(

    YanıtlaSil
  2. sağol cnm benm , gece gece bi sürü şey öğrendim.tek renk çalışacakmışız ok

    YanıtlaSil
  3. Bazı şeyler için geç kaldığımı görüyorum :( İlk başta tek renk başlamış olsakta çok kısa sürede rengarenk boyalara geçiş yaptık.
    Üstelik artık bana şunu bunu çiz diyor. Kendim de resim yapmayı sevdiğimden onunla resim yapmak ban terapi gibi geliyordu. Sanırım kendimi tutmayı öğrenmeliyim. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Dün bende koşa koşa gittim resim defteri ve boya kalemi aldım Rüyaya.İlk vermenin heyecanıyla 4 tane kalem verdim eline; baktım hepsini alıyor eline ve bana asla vermiyor.hımmm dedim o halde tek kalem anlaşıldı,içinden kırmızıyı seçtim,diğerlerini kaldırdım,demek ki bende iyi yapmışım,yapılacak şey eve gidip o kırmızıyı alıp yerine siyah vermek ve asla şekil çizmemek.Füsun yararlı insansın canım:)))

    YanıtlaSil
  5. Sağol Füsuncum ya bir sürü şey öğrendim.Bende bütün boyaları eline veriyordum artık 1 tane demekki ve siyah bundan sonra uygularım.Gülceye babası boyama kitabı alalım diyordu artık almıyoruz.Bol bol karalasın.

    YanıtlaSil
  6. kirazcım bazen birşey bilmemenin dayanılmaz hafifliğini hissetmek istiyorum ama artk çok geç sanırım..

    şulecim bir faydam olduysa ne mutlu, öperim

    meldicim bazen bilmeden çok hevesli davranıyoruz, ama bu kadar çok şeyi de nasıl bilelim değil mi, bize de yazık:)) araştır araştır nereye kadar...

    elifcim ben de kitabı okumadan siyah ve kırmızıyı vermiştim sadece, şimdi sadece siyahtayız, walla işe yaradıysam mutlu olurum...

    boyama kitaplarını ben de severdim ama almayacakmışız baksana:))
    öperim canım

    suinci canım aslında önemli noktaları yazdım genel olarak, gerisi ayrıntı biraz, pastelle başlayıp, sulu boya ve guaja geçilmesi gerektiği yazıyor bir de
    keşke vaktim olsa da yazsam daha çok ama bu kadarına zaman bulabildim:))

    YanıtlaSil
  7. Ya füsun konuyla alakası yok ama sana bişi sorcam.Hani şu tek fotoluk alana birden fazla foto koyuluyorya senin bolgda da var.O nasıl yapılıyor.Burdan anlatabileceğin bir şeyse bir yardım etsen arkadaşına:)
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. başakcım mail atacaktım adresini göremedim ptofilde, bloguna yazdım canım

    YanıtlaSil
  9. Bende başladım ama ne zaman bitireceğim bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  10. Kitap elinizde mi hala. Ben bur türlü bulamadım. Paylaşmak ister misiniz acaba

    YanıtlaSil
  11. Kitap elinizde mi hala. Ben bur türlü bulamadım. Paylaşmak ister misiniz acaba

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails