İsim Mevzuu

Çocuklar o kadar hızlı öğreniyor ki, doğanın bu mucizesi karşısında şaşırıyor insan. Bazen bir kere duyduğu bir kelimeyi aynen size iade ediveriyorlar, pat diye.
Peki neden doğduklarından beri her gün yüzlerce kere duydukları isimlerini bu kadar geç öğreniyorlar?
Dün bunu düşündüm (başka şey kalmamış gibi). Defne bu aralar adını söylemeyi öğrendi, oradan kafama takıldı belki de. Önce benim demeyi öğrenmişti, şimdi kendisine ait bir eşya gördüğünde Dedde diyor, birşeyi kendisi yapmak istiyorsa yine Dedde diyor, bana yaptırmak istiyorsa da anne diyor.
Düşündüm bu çocuk gözlük, çöp, mendil, önlük, çorba vs. gibi bilimum tuhaf kelimeleri çabucak öğrendi, 18 aylık olmak üzereyken ancak adını söylemeye başladı. Bütün çocuklarda benzer sanırım, neden ki?

5 yorum:

  1. ilginç gerçekten doğru tespit deniz hala söyleyemiyor kaan doğa gibi arkadaşlarının isimlerini söylüyor ama :)

    YanıtlaSil
  2. füsuncum çok teşekkürler canım ilk fırsatta indirecegim programı.
    Ya ben de ismini söylemeyen bir ada var sanıyordum.Demekki bütün çocukların böyle bir özelliği var.Ada da geç öğrendi ismini.şimdi düşündüm de öğrendikleri kelimeler hep iletişim içinde oldukları insanların ya da ilgileri çeken nesnelerin isimleri.Yani bir yönelme söz konusu.Kendi kendileriyle iletişim kurmaları gibi bir durum söz konusu olmadığı niçin isimlerini geç öğreniyor ya da öğrensede kullanmıyor olabilirler.Şu an aklıma bu geldi saçmalamış da olabilirim tabii:))

    YanıtlaSil
  3. Hiç düşünmemiştim füsuncum güzel tespit etmişsin canım.Gülcede 1-2 haftadır söyleyebiliyor oda yarım yarım tabii.Öğrenmesinde bende biraz üsteledim gerçi,resimlerini gösterdim bak bu Gülce dedim Oda gose gose diye karşılık verdi.Aynada kendini görünce beni çağırıyor bak anne gose...

    YanıtlaSil
  4. bu arada profilin tamamını görüntüle diye tıkladığında resmin altında mail adresim yazıyor olmalı.Sen oraya bakmadınmı yoksa ben ekledim sanıyorum da eklememişmiyim:)öpüyorum..

    YanıtlaSil
  5. Zeynep'e adını öğretmeye çalışıyorum ben de ama tık yok henüz,zor geliyor galiba...Aferin Dedde'ye:)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails