Defne 19 Aylık

Genelde aylık gelişim yazıları için o ay içinde notlar alırdım, malum o kadar hızlı gelişip o kadar çok şey öğreniyorlar ki aynı anda, hepsini akılda tutmak zor oluyor. Nedense bu ay bir türlü elim gitmedi yazmaya, o yüzden 19 aylık postunu yazmak da zor olacak benim için. Uzun uzun düşünmem lazım, ne oldu ne bitti diye.

Öncelikle şu 18 aydan sonra başlamasını beklediğim inatlaşmalar, tutturmacalar bu ay tam gaz etkisini gösterdi. Doğduğundan beri inat nedir bilmeyen, çok çok sakin, çok nadir ağlayan bir bebeğe alışkın olan ben birden yaşanan bu değişim karşısında biraz afalladım tabi. İstediği şeyler olmayınca hüngür hüngür ağlayan, ilgisini başka bir yöne çekmemize bile bazen izin vermeyen bir Defne çıktı karşımıza.

Öğle uykuları çok fena, geçen hafta hiç uyumadı mesela, öğlenleri. Akşamüstleri de berbat geçti tabi böyle olunca. Dün ve cumartesi günü uyutmayı başardık, bakalım bu hafta ne olacak? Acaba anneanneye nazının geçtiğinin farkında da onun için mi uyumuyor?

Geçen hafta parkta bisikletine musallat olan bir çocuğa ilk kez vurdu Defne. Çocuk ya kendi bindi bisiklete -ki Defne bu konuda çok hassas, görür görmez in in, benim benim diye bisikletine koşturdu ve günlerce anlattı bunu evde- ya da Defne binerken itmeye çalıştı, annesi de müdahale etmeyince bizimki iyice sinirlendi, hafifçe vurdu çocuğa. Ben çok üstünde durmadım, bisiklet onun neticede, vermek istemiyor demek ki, bu konuda paylaş kardeşle tavrında değilim henüz, zamanı gelince onu da öğrenir. Tek üzüldüğüm nokta yaşıtlarıyla bir araya gelip bir şeyler paylaşamıyor oluşu. Aynı yaşlarda çocuğu olan ve sık görüşen annelere çok özeniyorum. (Ankara grubu çok şanslısınız walla)

Üç heceli kelimeleri çok rahat söylüyor artık. Üşüdüm, oturacam, yürüyecem (aynı böyle kaba saba söylüyorJ) Söylemediği kelime yok gibi, yazmadım hatırlayamıyorum ama aklımda kalanlar salça, perde, gömlek,havuç, tavşan, mandin (mandalin), yağmur, güneş, bıyak (bırak), bıçak, memek (yemek) vs.

İkili diyaloglarımız da çok eğlenceli.
Anne: Off ayağım acıdı.
Defne: Yüy (sür)
A: Ne süreyim annecim?
D: İyem (krem)
A: Sürdüm ama gene acıyor
D: Öp
………….
A: İnek ne yapıyor?
D: Düt (süt)
A: Anne sütü ne yapıyor?
D: Oğğğut (yoğurt)

Zorluklar da var tabi ama yine de genel olarak Defne’yle birlikte olmak çok eğlenceli. Ne çabuk büyüyorlar, 2 yaşına ne kadar az kaldı diyorum kendi kendime. Bebek halleri çok güzel, uyurken çok sık seyreder oldum bu aralar, o zaman daha bir küçük görünüyor gözüme, ilk zamanlarını hatırlatıyor. 1-2 yaş arası anneyle yapışık olma halleri varmış, bizde neden yok? Bazen buna bile özeniyorum doğrusu.


























24 yorum:

  1. Füsuncum,
    Biz sizden 9 ay kadar büyük olduğumuz için şu yazdıkların o kadar tanıdık geldi ki...
    2 yaş krizleri insanı yoruyor,inatlaşmalar,ağlamalar...Benim kızım da olabildiğince sakin bir bebekken bu döneme girdiğinde sabrım çok zorlandı inan ki..Hala da öyle, inadım inat kimi konularda...
    Yaşıtlarıyla Ceren de oynamak istemiyordu ama şimdi kreşe başlayınca alıştı bu duruma, en azından yaşıtlarıyla vakit geçirebiliyor artık...
    Defne de zamanla öğrenecek merak etme..
    Sevgiler...
    EG

    YanıtlaSil
  2. Nice 19'lara Defne,maşallah defne her zamanki gibi çok tatlı çokta güzel konuşmaya başlamış bizimkide epey ilerletti ama Defne daha iyi bu konuda darısı başımıza.Öğle uykuları konusunda bizde aynı durumdayız ama birkaç gündür bir yöntem uyguluyoruz odasında değilde bizim odada beraberce yatıyoruz hemen uyuyor.Sonra odasına alıyorum bu arada bende uyumuyor değilim arada:)
    çok öpüyorum Defnoşumu...

    YanıtlaSil
  3. Fusuncum yakın ay anneleri olarak hepimiz bu dönemden geçiyoruz. Hepimize bol sabırlar...

    YanıtlaSil
  4. Bu dönemleri biraz geride bırakmış bır anne olarak senı ve yorum yazan dıger arkadaslarımı cok ıyı anlıyorum.

    Bu oyuncak paylasma konusun da benım tutumum şöyleydi " düşün gazete okuyorsun , bırısı gelıp anıden gazetenı elınden cekıyor, ne hıssedersın " aynı sey mınık meleklerımızın oyuncakları elınden alınınca yada alınmaya kalkışılınca da oluyor.

    Ben nasıl atlattım bu durumu ..
    Doga oyuncagı ıle oynuyor.
    Arkadası yaklasıyor " oyuncagını bana verırmısın " dıye soruyor.
    Doga'ya dönüyorum. Doğacım.. oyuncagını ne zaman paylasmak ıstersın.Ona secme sansı tanıyorum, ona su an bunu ısteyıp ıstemedıgını ıfade etme sansı verıyorum.

    Yanıt :Şimdi paylasabılırım annecım yada bıraz sonra paylasmak ısteyecegım annecıgım oluyor.

    Ne bagırma, ne vurma... bunlar ortadan bu sekılde kalkıyor. Bızde ıse yaradı :) ınsallah sızde de ıse yarar..

    Sevgıler.
    Şenay....

    YanıtlaSil
  5. bu ne tatlı ne güzel bir kız böyle yaa maşallah.Acaba ikinciyi yapsam bana benzeyip,defne gibi sarı şeker olurmu:))
    bu arada şu an adaya defneyi gösteriyorum.kim diye sordum ada dedi.hayır kızım bu defne dedim.tekrar etti "Depde":))
    neyse konuya geleyim.bazı davranışlarında anneanne babaanne faktörü çok etkili gerçekten.Ada evde 20.30 da gece uykusuna yatar.Babannesinde kaldığımızda asla uyumak istemez ve kavga kıyamet uyuturum.
    Ada da iki hafta öncesine kadar çok kaba konuşuyordu "yapamıyom,geliyom vb".çok üzülüyordum öyle alışacak diye ama şimdi düzeltti.geliyorum yapıyorum diyor.yumurcak tv de calliou diye bir çizgi film var ada çok sever ve sürekli seyreder,onun katkısı olduğunu düşünüyorum.Tavsiye ederim defneye izletebilirsin.
    Son olarak sana yapışık olmaması inan çok daha iyi.Ada da defne gibi ve biz bu konuda çok şanslıyız.çünkü ikimiz de tahamülsüz insanlarız ve bize yapışık çocuklarımız olsaydı kafayı yerdik.ve belki ozaman çocuklarımıza karşı bu kadar verimli olamazdık.ben.gerçi bazen ben de senin gibi düşünüyorum ama du durumun tadını çıkarıp tek başıma sinemaya tiyatroya ya da alışverişe de gitmiyor değilim:))
    çok yazdım dimi öpüyorum ikinizi de.

    YanıtlaSil
  6. Bizde kurduk çok şükür grubumuzu çok faydası olacak eminim.
    Bende İkili diyaloglara çok özeniyorum, az kaldı sanırım.
    Kesinlikle keyfini çıkarmak gerekiyor her dönemin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. iste o uykusuz oldugu icin aksamustu dagitma durumlari varya Füsuncum, cok iyi anliyorum cok...
    Umarim en kısa surede atlatir Defnos bu halleri, eski sakin haline geri doner.
    Optuk

    YanıtlaSil
  8. ahh ahh yarama bastın füsuncuğum bizdede var bu inatlaşmalar olup olmadık yere ağlamalar.. Diş çıkarıyor sanırım bide yastığı koltuğu falan ısırıyor dün ilk defa bende nasiplendim.. Artık insan kullanmayıda biliyor üstelik teyzesine havacığımm diyor işi düştüğünde bu kızlarla çok işimiz var hadi hayırlısı..
    Defne çok tatlı maşallah yakın olsaydıkda bizim cadıyla tanıştırabilseydik keşke; bizim de çevremizde çok yaşıtı yok kızımın

    YanıtlaSil
  9. Terrible Two 18.ay da baslar mis aslinda .
    Yani bu hareketleri yapmalari cok dogal mis ..mis diyorum cunku biz 16.aydayiz henuz.Ilyas cok sakin ve herkesle guzel anlasan bir cocuk ama biliyorum ki cok yakin zamanda her sey degisebilir - hazirliyorum kendimi :)


    ohoodutt ogguttt masallah ya , neler ogrenmis :)))

    YanıtlaSil
  10. Füsuncuğum, şu oyuncak paylaşma konusunda yorum yapmak istiyorum; biz biryere gittiğimizde ev sahibi bebek oyuncağını vermek istemediğinde Rüyaya dönüp "anneciğim o bizim oyuncağımız değil,onun oyuncağı, isterse verir diyorum, karşıdaki çocuğa da "Rüya birazcık senin oyuncağına bakabilir mi" diyorum.bazen olumlu sonuç alıyorum bazende karşılıklı ağlamalara engel olamıyorum.Ama aynı tavrı Rüyanın oyuncağı söz konusu olduğunda da sergiliyorum.dediğin çok haklı onun oyuncağı neticede çok baskı kurmak istemiyorum ben bu konuda. Ama gelen çocuklara "Rüyanın oyuncağı o" dediğimde annelerin surat ifadesi biraz değişmiyor değil tabi:))))napalım artık:))) Güzeller güzeli Defneciğim 19.ayın kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  11. Uyku sorununu ben hala yaşıyorum Füsuncum, umarım Defne atlatır bu dönemi. İnatlaşmalar ve vurmalar da dönem dönem gelip, gidiyor. Neye bağlı ne zamana bağlı bilemiyorum... Ama tüm zorluklarına rağmen çok tatlı bu bücürlerr çoookkkk!

    YanıtlaSil
  12. zupicecim insan hep sakin ve iyi huylu bir yavruya alışkın olunca bu dönemler daha zor geliyor sanırım, hepimize bol sabır:)

    eminecim çok teşekkürler güzel sözlerine, o birlikte yatma işini biz hiç beceremedik, belki işe yarar diye deniyorum ama bizim yatakta hiç uyumadığı için ne yapacağını bilemiyor, inmek istiyor, yatmıyor kesinlikle

    meldicim evet ya, hepimize sabır, ama insan yalnız olmadığını bilince biraz rahatlıyor doğrusu

    YanıtlaSil
  13. şenaycım aynen senin gibi düşünüyorum, bizden çok sevdiğimiz önemsediğimiz eşyalarımızı isteseler verir miyiz? üstelik onlar şimdi geri geleceğini de tam kavrayamadıklarından daha çok tepki göstermeleri normal, zamanla öğrenecek zaten, çok takmıyorum ben de

    çok yaz başakcım, okumayı seviyorum ben:) söylediklerinde de çok haklısın, dediğin gibi biz öyle sabır abidesi tipler değiliz, yapışık olsaydık da bunalırdım dediğin gibi
    adoşu yerim ben, depde de dermiş:)

    güneşcim hayırlı olsun grubunuz, ne güzel ya, biz de kurabilsek keşke

    YanıtlaSil
  14. kirazcım döner mi bilmiyorum ki? öğlenleri uyusa yine o kadar huysuzluk yapmıyor da, bakalım nasıl çözeceğiz bu işi

    gülcan walla yakın otursak keşke de görüşebilsek, ahh ah
    ela ısırdı demek seni, off çok fena, dişleri çok keskin, çok acıtmıştır

    yelizcim hoşgeldin
    18. ayda başladığını duymuştum ama arkadaşım söyleyene kadar terrible two da olduğumuzu hiç düşünmemiştim, biz de başlamışız meğerse
    inatlaşmadan, birbirimizi üzmeden atlatmaya çalışacağız umarım

    YanıtlaSil
  15. elifcim aynen, o bizim değil alamayız deyince anlıyor artık defne de:)
    karşı taraf da oyuncağını almayınca mutlu ama biz vermeyince bozuluyor, nasıl iş bu:)

    sibelcim çok tatlılar gerçekten, herşeylerine katlanılıyor işte
    gece uykusu iyi olduğu için uyku sorunumuz var demek de istemiyorum ama öğlenleri hakkaten sorun aslında
    şimdiden bırakırsa çok fena, daha çok erken

    YanıtlaSil
  16. Defne çok ama çok tatlı maşallah..Tam bir prenses,onu görünce bir de kızım olsun diye daha çok özeniyorum..19.ayınız hayırlı olsun,her ay yeni davranış biçimi geliştiriyorlar,yiğit inadından kendi elini ısırıyor:)
    Bende artık oluruna bıraktım,ve aynı defne gibi oyuncaklarını kimseye vermiyor,zaten akranlarıyla oyun oynamasını da pek bilmiyor..Ben de aynı senin gibi zorlamıyorum canım,ne zaman isterse o zaman paylaşır oyuncaklarını..Defneyi kocaman öpüyorum,bu arada çekiliş sonuçlarını da bekliyoruz..

    YanıtlaSil
  17. Nice nice aylara, yillara Defnecigim. Ne kadar inat, ne kadar huysuz da olsaniz bir tanesiniz. Nasil yakismis pembe elbisen, minicik ayakkabilarin... Guzel bebegim, insallah hep mutlu hep saglikli olursun. Hayat hic canini yakmaz. Uzerinde gozlerin gibi mavi bir gok isildasin tum yasamin boyunca...
    Sevgiler
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  18. füsuncum çok uzak kalmışım ne çok post yazmışsın amaaa :P hızlıca okudum hepsini,
    nice aylara defne'ye hep aynı inatlaşma huysuzluk illa ki karşına çıkıyor geçecek deyip sabretmek düşüyor sanırım bize,
    uyurken ben d eçok seyrediyorum hatta bencillik edip bazen yanıma alıyoru sırf nefesini hissedeyim diye yavaş büyüseler ya..

    YanıtlaSil
  19. filizcim sana da bir kız bebiş çok yakışır walla, dediğin gibi oyun oynamayı pek bilmiyorlar, zaten bireyselliklerinin tavan yaptığı bir dönemdeler şimdi, zamanla öğrenecekler mutlaka

    YanıtlaSil
  20. umurcum ya ne kadar güzel şeyler yazıyorsun sen her seferinde, bir gün ağlayacağım o olacak, çok çok öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  21. demetcim sen yokken çok çalıştım:)))
    seni de denizi de özledik ama, dikkat edin erişiminize falan, ayrı kalmayalım bir daha
    hakkaten yavaş büyüseler keşke

    YanıtlaSil
  22. Biliyorum her bebeğin gelişimi farklı ama benim kızımda 19 aylık fakat konuşmuyor yani anne baba dede diyor sadece.Bazen geeee ge(geeeel gel)gi gii (git git)onun dışında herşeyi işaretle anlatıyor hep parmağıyla gösterip ne olduğunu anlatmamı istiyor.
    Ne kadar abartsada bu soru işini faydası olur diye hep cevaplıyorum.
    Sizce konuşması için bunun dışında teşvik edici birşeyler yapabilir miyim.Birde reklam hastasıydı yaklaşık 3 aydır da tv açmıyoruz evde faydası olur diye :S

    YanıtlaSil
  23. mervecim here çocuk farklı 18 aylık 10 kelime konuşsa bile normalmiş. tv izlememsi iyi olur tabi, bir de kitap okursanız beraber çok güzel olur

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails