Defne 20 Aylık

20 aydan sonrası bana hep 2 yaşı hatırlatıyor, artık bebeklikten çıktığını, 2 yaşında kocaman bir kız olacağını hissettiriyor. Artık 10’lu ayları bitti, 20 yaşına gelip artık teenager değilim diye üzüldüğüm günleri hatırladım birden.

Ne yazsam ne anlatsam bilemiyorum, önce olumsuzlardan başlayayım en iyisi, nedense akla ilk onlar geliyor. Öğle uykusu olayı sanırım sona erdi. Hiç ama hiç gelişme yok hatta daha da kötüleşti. Hafta içi hiç uyumuyor, artık hafta sonu ben de uyutamıyorum, hüngür hüngür, içli içli ağlıyor, zaten bana uzak davrandığı için bir de uyutmaya çalışıp benden iyice nefret etmesini göze alamıyorum artık açıkçası. Uyusa bile çok ama çok zor, ağlaya ağlaya uyuyor, ben de buna dayanamıyorum. Zaten artık gece uyurken de beni istemiyor, babam babam diye ağıt yakıyor ve babası uyutuyor. Buna hem seviniyorum (bu zor işten kurtulduğum için) hem de üzülüyorum, beni niye istemiyor diye.

Bazı günler benden iyice uzaklaşıyor, bazı gün o kadar değil. Bazen ne yapsam kar etmiyor, benimle oynamak, benimle birlikte olmak istemiyor, bazen, nadir de olsa, kendiliğinden yanıma geliyor. Çok üzülüyorum bu duruma, bazen çocuğa küsecek noktaya geliyorum resmen, elimden hiçbir şey gelmiyor.
Neyse…

Hala 2 kelimeli cümlelere geçemedi ama söylemediği şey yok sanırım. O kadar çok kelime söylüyor ki aklımda tutmam imkansız hale gelmeye başladı.
Yuvarlağı ve salyangozu öğrendi bu aralar. Uuvalak ve salyangüss diye çok komik bir şekilde söylüyor ikisini de. Nerede yılbaşı ağacı görse ağaç ağaç diye gösteriyor.

Bazen durup dururken koşa koşa geliyor ve unuttum diyor, neyi diyoruz bunu diyerek o an ortada duran yerine koymadığımız bir şeyi gösteriyor, alıp yerine koyuyor.
Sürekli bildiği şeyleri gösterip bu ne diye soruyor, biz de ona ne o diyoruz, cevabı kendi veriyor.
Su vereyim mi diye soruyorum, ver demek yerine, veyim diyor, çok gülüyorum.

Fırça, babun (sabun), babunlu, başka, bida (bir daha), oynatak (oyuncak), perde, muman (duman), patates yeni öğrendiği kelimeler. Hepsini kendisi uygun yer ve zamanda kullanıyor.

Tv kumandasına basıp karıncalı görüntü çıkınca bozuldu diyor, pil takmamızı istiyor.
Uzun kavramını öğrendi. Kışlık montunu ilk giydirdiğimde kolları uzunmuş, kıvırayım dedim sadece. Şimdi her giyişinde, uzun, vıvır diyor bana.

Oyun oynarken halının dışına oturduğunu fark ederse, üşüdüm deyip kalkıyor, halıya oturuyor.
Açık-kapalı, boş, uzak-yakın kavramlarını biliyor.



Defne tam masa başı çocuğu sanırım. Bizim öyle koşmacalı, zıplamalı oyunlarımız yok, bazen ben koş yakalayayım diyorum, bizimki koşa koşa odasına gidip masasının başında çalışmaya başlıyor. Oturarak, bir şeylerin üzerinde çalışarak oynayabileceği oyunları seviyor. Mutlaka yanında biri olmalı ama. Hala yalnız oynamak istemiyor.

Kulplu, yerleştirilen yapbozları gözü kapalı yapıyor nerdeyse, hatta sanırım artık çok kolay bulduğu için yapmıyor. Biz de ahşaptan, normal iç içe geçen türden bir yapboz aldık, 12 parçalı. Başlarda girinti ve çıkıntıları bile denk getiremezken, 1-2 hafta içinde az bir yardımla yapmaya başladı. Ve gerçekten yapmak için inat etti. Ben yapamayacağını düşünüyordum, sadece belki bir daha bulamam diye almış, rafına koymuştum. Odasına gittiğinde her seferinde onunla oynamak için ısrar etti, yapamayınca yardım istedi, bize yaptırdı, sonunda becerdi, hala tam olarak kendi başına yapamıyor fakat uğraşıyor. O yapbozdan bir de kaplumbağayı öğrendi. Boppana diyor, çok şeker.


Kitaplarına veya bebeklik fotoğraflarına bakarken resimlere müdahale etmek istiyor, çok komik. Çorabını çıkaran bir çocuk resmi varsa giy giy diye kızıyor, sevdiği şeyleri al al diye almak istiyor, oturan biri varsa kalk diye emrediyor. Kitaplarının hepsini tanıyor, kitap kutusundaki sıralarını biliyor. Geçen gün ilk defa aldığı kitabını geri kutuya da koydu.

Kelimeleri artık ekleriyle birlikte kullanmaya başladı bu ay. Anne nerde diye sorulunca, mutfakta, oyuncağı nereye koydun deyince oraya gibi cevaplar veriyor.

Dün kaka yapıp yanıma geldi, kalk dedi bana, napacağız dedim, değiştircez deyip poposunu gösterdi. Ne kadar hızlı oluyor her şey, aklımda tutmaya bile zor yetişiyorum. 2 yaşına gerçekten çok az kaldı, hem biraz daha bebek kalsın istiyorum hem de okula, kreşe gidip akşam geldiğinde arkadaşım şunu dedi, öğretmenim bunu anlattı, bu resmi yaptık vs vs diye bıdır bıdır anlatmasını merakla bekliyorum.


20 yorum:

  1. cok fena bu Defne =) demek coraplari olmayanlara kızıyor =) canım benim...
    üzülme Füsuncum, uzulmek yerine babasi onu uyuturken sen al kitabini ohh misler gibi =)
    optuk

    YanıtlaSil
  2. boşver canım öğlen uykusunu, zorla uyutacak değilsin ya onun seçimi, hem akşam erken yatar daha iyi. Neden sana böyle davranıyor bu çocuk bilmiyorum ama çok iyi anlıyorum üzülmeni.

    YanıtlaSil
  3. Daha nice 20lere inş.Bende aynı düşünüyorum hem büyümesin istiyorum hemde büyümesini sabırsızlıkla bekliyorum.Ne güzel masa başı çocuğu nerden aklına geldi ya,ben Gülceyi oturtana kadar canım çıkıyor sürekli hareket halinde:)
    Defnoşum neden böyle yapıyor acaba ya seni çok iyi anlıyorum canım üzülüyorsundur tabii ama çok üzme kendini daha küçücük işte zamanla herşey yoluna girecektir.Çok öpüyorum sizi

    YanıtlaSil
  4. kirazcım o kısmı iyi hakkaten, ikisi gidince bakıyorum keyfime

    elifcim zaten uyumuyor, ne yapsam boş, akşam 8de de yatıyor, orası iyi tabi. Ama bazen akşam da zorluk çıkarıyor, yorgunluktan sapıtıyor sanırım

    eminecim masa başı işi derler ya ordan aklıma geldi:) aslında h.sonu gayet iyiyiz, anane gelince benim pabucum dama atılıyor çok fena, çocuğa gücenilmez derlermiş, öyle yapmak lazım galiba

    YanıtlaSil
  5. Ben de bir süredir akşam uyutmalarını babasına devrettim... Daha doğrusu küçük hanım öyle istedi... Benim de işime geliyor doğrusu... Onlar uyku olayına geçerken ben de işlerimi hallediyorum:) Bu uzak durma olayına çok takılma lütfen... Eminim geçici bir süreçtir... Sadece nedenini merak ettim... Çalışan anne olayı mı acaba?

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. özlemcim çalışıyorum (3ten sonra evdeyim bu arada) ama tek sebep bu mu bilemiyorum, anneme çok düşkün ama o giderken de ağlamıyor mesela, uslu uslu bye bye yapıyor, yazın çalışmadığım dönemde başladı aslında bu durum, inan hiçbir fikrim yok

    YanıtlaSil
  8. Sana uzak durmasını takma bence, geçici bir dönemdir, büyük ihtimalle çalışıyor olmana tepki bu. Tibet'te sabahları kapıyı suratıma çarpıyordu resmen, ağlayacak gibi oluyordum ne yalan söyleyeyim. Oturarak oynamasını seven bir çocuk olması bence iyi bir şey, düşünsene ya sürekli peşinden koşuyor olsaydın benim gibi :P
    Fotoğraflara verdiği tepkilere bayıldım, çok güldürdü beni şirine! :D

    YanıtlaSil
  9. Füsün,bende babannesinin yanındayken bana rahatça el sallamasına üzülüyorum, ama senin durum daha başkaymış, bensiz uyumaz mesela, zaten haftaiçi çok az görebiliyorum ve mutlaka ben uyutmak istiyorum.
    Büyüdüklerine tanık olmak çok güzel bir duygu, sağlıkla sevgiyle nice ayları olsun.

    YanıtlaSil
  10. sibelcim bugün ilk kez ben giderken öpücük attı, beraber diyerek gelmek istedi benimle, kendiliğinden, altın bulmuş gibi oldum, zor geldim işe
    inşallah bu istememe halleri geçicidir

    güneşcim normalde anneyi ister değil mi çocuklar uyurken, bizimki cins işte, sabahları bile anneanneye sesleniyor defne

    YanıtlaSil
  11. Maşallah Füsfüs'cüm, bu kız gerçekten büyümüş, zaman ne kadar da çabuk geçiyor dimi... Minik adamında bu zamanlarını iple çekiyorum... Öpüyorum sizi canım...

    YanıtlaSil
  12. maşallah kuşuma yaa
    gözlerim doldu walla...ne çabuk büyüyorlar

    YanıtlaSil
  13. Aman da aman daha yapmadığı birşey kalmamış ki yahu...
    Senden uzak kalmasını kafana takma lütfen sürekli yanında olamadığında kaynaklı olabilir ;)
    Maşallah diyeyim ;)

    YanıtlaSil
  14. Füsuncum.. keşke Doğa'da babaya biraz düşkün olsa.. 5 yaşına girecek..babası zorla öper..zorla sever kızını..izin vermez bizim cadı çünkü..kızlar babaya düşkün olur derlerdi...sevinirdim..bizim ki o gruba gırmıyor anladım..

    Sende uzulme bu duruma..bırak babası uyutsun sende bıraz nefes al..

    Masallah kucuk melek.. buyuyor.. daha nelerını duyup sasıracaksın..bunlar daha nekı annesı :)

    Opuyorum sevgı ile :)

    YanıtlaSil
  15. füsuuuuncum inan ki aynı şeyleri yaşadık çocukların davranışları çok istikrarlı bi şekilde tutuyor birbirini inan!!!
    hepsi bi süreç hepsi geçiyor heran değişiyor
    işine karışmak gibi olmasın canım ama öğlen uykularını uyumamasıda bi dönem çok kısa bi süre sonra geçecek tekrar uyumaya başlayacak şaşacaksın amaa sen yinede vazgeçme bütün doktorlar kesinlikle 3 yaşına kadar öğlen uykusunu şiddetle öneriyor canım..
    şuan inat etmeye başladığı için üstüne gütme ama bi süre sonra tekrar dene bence unutacaktır mutlaka
    aynen nehirinde öyle bi dönemi oldu sonra düzeldi tekrar
    şimdide bıraksam uyur ama ben kestim gündüz uykusunu ki akşam 8 de uyusun da bizde rahat rahat dizi izleyelim diye :)
    şuan yattı mesela
    ay neyse çok uzattım canım ama fikrimi söyliiim dedim
    öpüyorum ikinizide

    YanıtlaSil
  16. Benim duygusal Fusunum,
    hani tereciye tere satmak gibi olacak ama 20 aylik bir bebis, annesinden uzak durur mu? Belki su donem icin tercihleri degismistir. Herkesi taniyor bu cadilar. Belki su an babasiyla takilmak istiyordur cani. Uyumuyorsa birak uyumasin (demesi kolay biliyorum). Zorlama, bu akilli bidiklara zorla birsey yaptirilmiyor. Mesela ben gunde 4 saat uyuyan bir bebekmisim. Bana nobetlese bakarlarmis. Geceyarisindan sabah 4'e kadar uyurmusum. Ada da bana benzeyecek diye ne korkmustum. Saglikli olsun, iyi ve mutlu olsun hersey yoluna girer. Nice nice 20 aylara, yillara hep birlikte. Hep cok mutlu olun....
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  17. Öğlen uykularından vazgeçmek istemiyoruuum1 aynen bizimki de su koymaya başladı. Ama uykusu gelip, huysuzluk da yapıyor aynı zamanda. Yine de direniyor gündüz uykularına...

    ....... ama ama küçük cadı,sana inadından mı yapıyor böyle. işe gitmene mi kızıyor? aslında bunların neyi neden yaptığı da belli olmuyor, geçici süreçlerde değişik tepkiler verebiliyorlar.

    YanıtlaSil
  18. Füsuncum 20.ayınız kutlu olsun.İki yaşa bişey kalmadı artık.ben de biir yandan büyüsün daha çok şey paylaşalım istiyorum,bir yandan hep böyle kalsın.Ayrıca o kızı niye kızdırdınız öyle bakiim:)Bu arada ilk bahsettiğin konuyla ilgili mail atacağım sana burayı fazla işgal etmiyim dedim.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. nilocum bir bakmışsın deniz de bu kadar oluvermiş, hiç anlamamışsın

    esracım ben de seni, ipeğimi özledim ya, biz sizi nasıl görcez?

    melikecim çok sağol, öperim

    şenaycım doğa da ilginçmiş bak, kızlar babaya düşkün olurdu hani, ben de öperim

    meltemcim işme karışmak ne demek, herkesin fikri çok önemli benim için, şu an dediğin gibi bıraktım ben de bakalım kendiliğinden uyumaya başlar belki tekrar

    YanıtlaSil
  20. umurcum sen ne fena bebekmişsin öyle:) iyi ki ada sana çekmemiş, dediğin gibi zorlamıyorum şimdilik

    denizcim defne de aynı, uykusu var, huysuz mızmız ama uyumuyor işte, çok fena bunlar çok

    başakcım makineyi almak istiyor orda doğal olarak:))
    okudum canım maailini çok sağol, cvp da yazdım

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails