Defne'nin seçtiği ilk kitap - Baloncu Dede ve Üç Küçük Yaramaz

Geçen ay gittiğimiz kitap fuarında Yapı Kredi Yayınlarına ait standın önünde durmuş kitapları inceliyordum. Niyetim Kirpi ile Kestane'yi almaktı aslında. Onu incelerken ilk kez gördüğüm bu kitap çekti dikkatimi. Aldım elime, sayfaları çevirmeye başladım. Babasının kucağından dikkatle beni seyreden Defne, anında tepki verdi. Kitabı almak bakmak istedi. Henüz bize ait olmadığından uzaktan birkaç sayfasını gösterdim çok hoşuna gitti. Kirpi ile kestaneyi ve bu kitabı elime alıp sordum hangisi diye. En ufak bir tereddüt ve düşünme olmadan bunu işaret etti ve aldık. O günden beri Defne'nin en sevdiği kitap diyebilirim. Hergün defalarca okuyoruz. Geçenlerde gece uyandığı için yanına yattığımda gözü yarı açık yarı kapalı bir şekilde baloncu dede oku bana dedi. Uykusunda bile aklına ilk gelen kitap olduğuna göre gerçekten seviyor sanırım.

Kitap hikayenin geçtiği yer itibariyle çok ilginç geldi bana. Daha önce gerçek bir mekanda geçen bir masal görmemiştim. Baloncu dede ve üç küçük yaramazın macerası peri bacalarında geçiyor ve kitapta da bu ifade ediliyor. Koyun ve keçilerden oluşan sürünün en küçük fertleri olan bizim yaramazlar birgün balonuyla bulut toplayan baloncu dedenin balonuna saklanıyorlar ve mecburi bir gezintiye çıkıyorlar. Balonun sepetinde kalan bulutun altına saklandıkları ve üçünün de kuyruğunun göründüğü sahne Defne'nin en sevdiklerinden. Her seferinde kuyrukları görünüyor diye belirtiyor.

Kitapta çok ilginç bir hikaye yok aslında ama yine de çok hoş, çok sade, çok sevimli. Yaramazlar gezip geliyorlar, annelerine gördükleri yerleri anlatıyorlar ve sütlerini içip uyuyorlar. Baloncu dedenin bulut toplayıp bulutlardan sıktığı suyla bahçesini sulaması, kalan bulutlara da toz şeker serpip pamuk helva yapması ise hayli ilginç. Bu kadar gerçek dışı bir durum karşınında Defne ne yapar diye merak ettim açıkçası ama o çok normal karşıladı. Peki bunların gerçek olduğunu düşünür mü acaba onu bilemiyorum.

Bu kitabı okumaktan hiç sıkılmıyorum ben nedense. Yalnız tek gözüme batan nokta çok çok uzun cümlelerle yazılmış olması. Küçük çocuklar için zorlayıcı olur mu diye düşünüyorum aslında. Okumaya başlayan çocuklar için de tabii. Cümleler biraz daha kısa olabilirdi belki. Yine de Feridun Oral'ın hem hikayelerini hem de çizimlerini çok beğeniyorum.

Son olarak kitaptan bir cümle. Bakın bakalım uzun mu?

Akşamüstü otlaktan dönen üç yaramaz, baloncu dedenin sebze bahçesindeki çiçeklerin arasında oturur, pamuk helvalarını yer ve merakla, baloncu dedenin bulut toplarken gördüğü uzak yerleri, yemyeşil otlakları, canavara benzeyen kayalıkları, kocaman dev bulutları anlatmasını beklerlermiş.

15 yorum:

  1. Yapı kredi yayınlarını çok beğeniyorum , buda çok guzel bır kitaba benzıyor..

    Kızım da begenmıs :) gule gule okutsun benım kuzum...

    YanıtlaSil
  2. Ya bu kızın kitap düşkünlüğüne hayranım valla.Darısı adanın başına,gerçi bu aralar yatmadan okuttuğu oluyor ama aklına eserse:)

    YanıtlaSil
  3. şenaycım çok sağol

    başakcım öyle öyle başlıyor, defne de bir ara hiç bakmıyordu hatırlarsın belki, şimdi yapışık olduk kitaplarla

    YanıtlaSil
  4. Feridun Oral'ın bütün kitaplarını seviyorum ben.Gülce de aldıklarımızın hepsini sevdi.Çok sevimli duruyor kitap.Almak istiyorum ama nereye kadar.Ne olacak halimiz bilmem.Kitaplıkta yok,biryere sığdıramıyorum kitapları.

    YanıtlaSil
  5. cümle hayli uzun, dikkat etmemişler belli ki. bence şu ara sevmeleri önemli olan. Defnecik elektrik almış, ne âlâ, okuyun bakalım :)))

    YanıtlaSil
  6. İlk tercih ettiği kitap olması önemli.Bu yüzden bile tarihe kayıt düşülürdü..
    Aferin kuzuya.Seçimler başladı demek.belli ki güzel tercihleri olacak hep.

    YanıtlaSil
  7. Kitap seven çocuklara hayranım ya bir de fıstığım kendi seçmiş kitabını..Mis gibide kitaplığı var:)Yaz bitimi bende halledicem o işi inş..Cümlede cidden uzunmuş,öptüm sizi..

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Hah, valla ben de ona biraz takılmıştım, oku oku cümleler bitmiyor değil mi? :))))

    Yine de Ekin'in de çok sevdiği bir kitap bu, yazmıştım bloga zaten :)

    Bu arad Kirpi ile kestane çook güzel bir kitap :))) Defne de eminim sevecektir.

    YanıtlaSil
  10. Bu kitapta alınacaklar arasında, begümde Feridun Oral'ın kitaplarını sevdi, ne güzel ana-kız kitap okumayı çok sevmeniz..

    YanıtlaSil
  11. Bu kitapta alınacaklar arasında, begümde Feridun Oral'ın kitaplarını sevdi, ne güzel ana-kız kitap okumayı çok sevmeniz..

    YanıtlaSil
  12. eminecim ben de kirpi ve kestaneyi alacağım çok almak istiyorum ama nereye kadar hakkaten

    sirarcım bütün cümleler öyle, dikkatten kaçacak birşey değil pek, ama güzel yine de

    dilekcim inşallah hep öyle olur

    filizcim kitaplıktan sonra daha da arttı ilgisi, siz de yeriniz varsa yaptırın bence, ben de öptüm

    bernacım sorma yoruluyorum okurken:)) ben sizin kitpları dikkatle izliyorum bu gözümden kaçmış hemen bakayım

    güneşcim seviyoruz cidden, hep böyle olur umarım

    YanıtlaSil
  13. I was very pleased to find this great site. I want to to thank you for
    ones time due to this fantastic read!! I definitely loved every bit of
    it and i also have you saved as a favorite to
    see new information on your web site.

    Also visit my blog post online show tv

    YanıtlaSil
  14. I was suggested this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You're incredible!
    Thanks!

    Feel free to visit my blog :: seo

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails