Tracy Hogg - Tuvalet Eğitimi

Tracy Hogg-Çocukluğa geçiş sorunlarına mucize çözümler kitabını okuyalı uzun bir zaman oldu aslında. Kitap genel olarak çok farklı birşey söylemiyor, genelde bildiklerimiz dedim hep okurken. Ve bana çok fazla teknik gelmişti, şu durumda şu yapılmalı, olmazsa bu gibi. Çocukların bir günü bir gününü tutmazken bu kadar reçetevari bir üslubu pek kendime uygun bulamamıştım. Ancak tuvalet eğitimi ile ilgili kısım (topu topu 5 sayfa, kitap kapağında ilk sırada yer alıyor, reklam işte) oldukça işlevsel ve mantıklı gelmişti. Çok farklı olmamakla birlikte böyle madde madde sıralayınca insanın kafasında daha bir şekilleniyor sanki.
Bugünlerde gündemimiz bu ya, belki birilerinin de işine yarar diye yazmak istedi. Buyurunuz...

Tracy bez bırakma konusunda şöyle düşünüyor. "Kendiliğinden bırakmaz, sizden öğrenir" Bu çocuğa göre değişebilen bir durum tabi ama mantıksız da değil bana göre. Yeni bezler pek rahat çünkü. Islaklık hissedilmediği için 2 yıla yakın süredir alıştığı bu nesneyi bırakmak istemeyebilir çocuk.

Zorlama yerine destek vermeyi önerirken şu beş noktaya dikkat çekiliyor kitapta.
* Çocuğunuzdan hazır olduğuna dair sinyaller alana dek geriden izleyin.
Defne 2 ay öncesine kadar en ufak bir sinyal bile vermemişti bu konuda. Biz de hiç oralı olmadık. Gözü alışsın diye bir lazımlık alıp koyduk banyonun bir köşesine o kadar. 2 ay önce bez bağlatmak istemediği bir gün kararına uyduk. Sonra vazgeçti ona da uyduk, uygun zamanı bekledik.

* Bedensel işlevlerini sözlere ve eylemlere bağlaması konusunda çocuğunuzu destekleyin.
Örneğin bezini işaret ederse "altın ıslanmış, değiştireyim mi" deyin. Atılabilen bezlerin bu anlamda süreci zorlaştırdığını söylüyor. Çocuk içinde ne olduğunu görmediği için, niye bağlandığını niye alındığını ve atıldığını anlamayabilir. Bir dönem Defne ısrarla altını açtıktan sonra bezime bakacağım diye tutturuyordu. Ne yaptıklarını, neler olduğunu bilmek istiyorlar sanırım.
Eylemler konusunda ise tuvalette eğlenceli bir ortam yaratılmasını, otururken rahat olmasını ve bu olayı sevmesini sağlamamız gerektiğini belirtiyor. Oturup beklersek çocuk bunu bir talep oalrak algılayabilirmiş.

*Lazımlık zamanına sınır koyun.
Her seferinde mutlaka bir performans beklemeyin ve çok uzun zaman geçirmeyin lazımlık başında diyor. Bu hem bizi hem çocuğu geren bir durummuş. Hakikaten öyle ama. Ve her seferinde onu övün.(Bunu hepimiz biliyoruz:))
. Lazımlığa sık oturtmayın.
. Uyandığında huysuzsa oturtmayın.
. Direniyorsa oturtmayın.

*Övün ve tuvalet kağıdını verin.
Tuvaletini yapan çocuğunuzu övün ama sadece oturduğunda bunu yapmayın diyor kitap. Biz lazımlığı her zaman beraber döküyoruz, Defne bu kısmını ve tezahurat bölümünü çok seviyor.

Lazımlık başarısı için gerekli 4 p:
Potty (lazımlık)
Patience (sabır)
Practice (pratik): ne kadar gerekiyorsa
Presence (Beraber olmak): çocukla beraber olup onu eğlendirmek

Son söz Tracy'den: sabırlı olun, acele etmek yerine, sürece inanırsanız siz de çocuğunuz da mutlu olursunuz.

6 yorum:

  1. Senin de söylediğin gibi arkadaşım.. bildiğimiz şeyleri yazmış...

    Ben Doğa'yı ( Dr tavsiyesi ile) her 15 dk da.bir tuvalete götürdüm. Oyun havasın daydık sürekli..

    Ve şükürler olsun bir hafta da buyuk tuvaletini hallettik.

    Biz kucuk tuvalette çok fazla zaman kaybettık... kıs mevsımıne geldıgı ıcın tuvalet egıtımı sanırım üşütüyordu.. ve kaçamaklar çok oluyordu.

    Ama sonun da o bezden kurtuluyor kurbaaalar.
    Defnemın de yakındır annesı..

    YanıtlaSil
  2. Tracy Hogg u donup donup okuyam ama birebir uygulamayan annelerdenim. İçinden aklima vicdanıma uyan bir kaç nokta çıkarıyorum hep. Tuvalet çok ince ve önemli bir konu bence. Çocuğun zorlanmadan, kendi isteği ile bunu başarması, başardığı için kendi ile gurur duyması,başaramasa bile çabası için övülmesi - takdir edilmesi çok ama çok önemli. Aynı senin yaptığın gibi. Tuvalet eğitiminde yanlış yollar izlenmiş, bu yüzden de ileriki yaşlarında sorun yaşayan tanıdığım çocuklar, duyduğum hikayeler var. Çok uzun oldu biliyorum ama bugünlerde bizimde gündemimiz olunca yazmadan edemedim :) Opuyorum Defne' yi..

    YanıtlaSil
  3. herhalde bu konu bu kadar denk gelebilirdi bana.. dünden beri nil için tuvalet eğitimine başladık ama durum çok feci :) lazımlık gözünün önünde olmasına rağmen kalkıp gidip bir köşeye yapıyor tuvaletini :( napıcaz bilmiyorum ama bunun doğru zamanı ne zamandır acaba, Nil'de hiç bir belirti ve istek yoktu 26 aylık ama yinede hazır değil mi diye düşünüyorum dünden beri..

    YanıtlaSil
  4. şekerim süper oldu bu yazı bizde yeni başladık lazımlk olaylarına... çok şükür şimdilik gayet iyiyiz, bakalım zaman ne gösterecek :) Defne nin alışmasına çok sevindim gerçekten inşallah böyle devam eder canım. öpüyorum

    YanıtlaSil
  5. paylaşımın için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
  6. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to
    start my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job.
    I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

    Look into my blog post - new cellulite treatment

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails