Defne'nin Beslenmesi

Eskilerden bir resim, ek gıdaya yeni yeni geçtiğimiz dönemler. Defne 5,5 ay dolu dolu sadece anne sütü aldı. Ne su içti ne meyve yaladı. Nedense bu konuda çok tutucu ve dik kafalı davrandım, dışarıdan gelen bütün "su versene yandı çocuk, biraz karpuz suyundan nolur" gibi tüm müdahalelere tıkadım kulaklarımı. Ömrünün sonuna kadar yemek yiyecek zaten bu çocuk, bırakın anne sütünü yarıyorken alsın doya doya değil mi?
5,5 ayın ardından yavaş yavaş meyve sular, çorbalar ve yoğurtla tanıştı Defne. İlk zamanlar yoğurttan nefret etti, hazır mamaların tadına bile bakmak istemedi, zorlamadım, alışır dedim. Zaten kilosu da fazla olunca sakin kalmam kolaylaştı. ve sonuçta kızım beni hiç zorlamadan tüm ek gıdalara alıştı. Kilo almaya da devam ettiği için dikkatli gitmemiz gerekti, hazır mama hiç vermedik, ekmek sadece kahvaltıda ve çok az yedi, makarna neredeyse hiç yemedi. Sebze ve meyveye bayılırdı, hala da öyle. Tüm çorba çeşitleri, sebze, meyve, mercimek (kırmızı, yeşil) ve tavuk türevleri ile balık beslenmesinin temelini oluşturdu. Tuz, şeker ve bisküvi, çikolata gibi aburcuburları 1 yaşına kadar hiç yemedi, tadını öğrenmedi. Bu konuda da çok katıydım, tadsız tuzsuz yemek olur mu gibi müdahalelerle az boğuşmadım ama yılmadım:)
Defne şimdi 15 aylık. Son günlerde sıcaklardandır diye düşündüğüm iştahsızlığını saymazsak yemeyi oldukça seven bir bebek. Ben hala dikkatli beslemeye, tuzu çok az kullanmaya, abur cubur vermemeye çalışıyorum. Zaten karşısında yenmediği sürece görüp isteyebileceği bir durum olmuyor. Şeker, evde yaptığım tatlılar dışında ve çok nadir yediği bisküviler haricinde beslenmesinde yer almıyor. Şimdilik iyi gidiyoruz, iyice aklı erip bazı şeyleri tutturana kadar ben bildiğim yolda devam etmeye kararlıyım. Zaten meyve yemeye alışkın olduğu, çikolata, cips vs. yemediği için ileride de bu tarz yiyeceklere çok rağbet etmez diye düşünüyorum, umarım yanılmam.

11 yorum:

  1. Füsuncum benzer şeyler yaşıyoruz.Benim de 17.5 aylık tontiş bir kızım var,markete girdiğinde şimdilik sadece çubuk kraker paketini tanıyor.Ama özellikle babam o kadar meraklı ki kıza çikolata yedirmeye:)

    YanıtlaSil
  2. defne de sadece çubuk kraker yiyor o da zor da kaldığımız durumlarda sadece
    nedense herkes çikolata şeker vermeye çok hevesli:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Füsun,gezerken buldum blogunu.Yemek konusunda bende oldukça katıyım ama aklı ermeye başlayınca nasıl engelleyeceğiz onu da düşünmüyor değilim..

    YanıtlaSil
  4. hoşgeldin elifcim
    inan benim de en çok kafama takılan konu o
    ama biraz da olsa belli bir damak tadı oluşur 2 yaşına kadar, ondan sonra da herşeye saldırmaz diye umuyorum, çok mu iyimserim:))

    YanıtlaSil
  5. Insanlarin tatli, eksi veya aci sevmesinin genetik bir yani varmi hic bilmiyorum. Biz anne baba olarak tatliyi cok seven insanlariz. Tatliyi cok sevdigimiz icinde hep hep kilo problemi yasayan insanlariz. Bogazimiza dur demesini bilmiyoruz. Berk ek gidalara basladikdan itibaren tatli konusunda cok ozen gosterdim. Cevreden yapilan ""cokda abartma"" baskilarina kulak asmadim. Bundan yaklasik bir ay evvel esim Berk'e bir kasik Nutella vermeye calisdi ve Berk kusar gibi oldu. Dun aksam dondurma vermek istedim tatli oldugu icin yiyemedi ki gecen sene bir kac kasik yemisligi var. Bunlarin benim ugraslarimla bir ilgisi varmi bilmiyorum ama varsa cok mutluyum.

    Eylul de yarim gun okula baslayacak Berk. Umuyorum orada arkadaslarindan etkilenip abur cubura baslamaz.

    Bizler cok ugras veriyoruz ama cevre faktoru er yada gec bizim yaptiklarimizi bozabiliyor. Bozamamasi en buyuk temennimiz.

    YanıtlaSil
  6. selam
    iade-i ziyarete geldim ben de
    şu yorum programını bu kadar çetrefilli yapmazsan daha sık selam verebilicem sana
    sevgiler defne yaprağıma

    YanıtlaSil
  7. çetrefilli mi cidden
    şifre girmeyi kaldırmıştım oysa ki
    anonim kullanıcılara da açtım
    beceremedim mi acaba:)

    YanıtlaSil
  8. benim yorum sisteminin aynını bulursan şahane olacak emin ol :))

    YanıtlaSil
  9. cidden giriş yapmadan yorum yazıp baktım, o ne yaa çok çetrefilli
    ben buna bir yol düşüneyim, neden hesap seçin falan diye soruyor ki
    seninkine de bir bakayım

    YanıtlaSil
  10. ek gıdaya geçmeye çalışıyoruz daha doğrusu ben çalışıyorum defne emmeye devam diyor. e bekleyelim bakalım belki bizimkide zamanla alışır

    YanıtlaSil
  11. ne kada benzer yollardan geçmişiz ve ne kadar çok insanla mücadele etmişiz çocugğumu sağlıklı beslemek için aldığım elştirileri anlamak çok zor gerçekten eline cips paketi versem mutlu olacaklar galiba

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails