Katre-i Matem

Sonunda bitirebildim bu kitabı. Okulların açılması, ev, iş, çoluk çocuk tırı vırı derken bir türlü oturup uzun uzun okuyamadım. Biraz da ağır ilerliyor kitap, sıkıcı değil aslında hatta hoşuma da gitti ama tarihi bir roman olması, eski kelimelerin sıkça kullanılması, kazasker, vezir, sadrazam vs. isimlerinin çokça ve karışık olması okumayı biraz yavaşlatıyor.

Kitap genel olarak karmaşık bir cinayet üzerine kurulu. Kitabın sonlarına geldiğinizde de işlerin aslında hiç de tahmin ettiğiniz şekilde olmadığını görüp şaşırıyorsunuz. Lale devri, saraylı ve devletluların eğlence ve keyif içindeki yaşamı, halkın çektiği yoksulluk ve sefalet de romanda sıklıkla işlenmiş.

Kitaba başlarken yazar bir açıklama yazmış. Yağmurlu bir günde biraz ısınabilmek için sığındığı müzayede salonunda, açık arttırmada satılan eski bir elyazmasını dayanamayıp aldığını ve yazdığı hikâyenin tamamına aslında orada rastlayıp kendisinin sadece okuyucuya naklettiğini ifade ediyor. Hikayenin asıl adı 66 Soruda Cinayet. Bu 66 soru kitabın bölümlerini oluşturuyor aynı zamanda.

İskender PALA’nın yıllar önce başka bir kitabını almış ancak okuyamamıştım. (Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk) Bu kitaptan sonra tekrar denemeye karar verdim, zira kitaplıkta boynu bükük durdukça üzülüyorum ama yaz tatili gibi çok çok boş bir zamanda okumakta yarar var.

17 yorum:

  1. tarih romanlarını severim ama yabancı kelimelr olunca zor oluyor.gerçi safiye sultan serisini severek okumuştum.paylaştığın için sağol.

    YanıtlaSil
  2. İskender palanın Bahsettiğin Babilde Ölüm İstanbulda Aşk kitabını bende okumuştum 2000 yada 2001 yılıydı yeni çıkmıştı o zmanlar, zorlanmıştım biraz açıkçası dili ağır gelmişti.Malum divan edebiyatı,sonrasında leyla ile mecnunu okudum onuda güzel yazmış.Bu ara okuma konusunda zayıfım ama çok okumak istedim şimdi bu kitabı hevesim geçmeden hemen alayım.sağol canım.

    YanıtlaSil
  3. aaa
    Hic okumadim İskender Pala.
    not alindi, tesekkurler =)

    YanıtlaSil
  4. Bende de var mevcut bir tane bitmesi gereken onu bitireym geçen gün gördüm Kipada Elif Şafak ''Aşk'' onu alıcam kafamda bu..Ama bu da güzel gibi ayy ne bileyim şimdi :)))

    YanıtlaSil
  5. gerçekten hoş bi kitaba benziyor ben cinayet romanlarını severim İskender Pala'ya ait bi kitap okumadım açıkçası sırada bi kitabım var onu bitirir bitirmez bunuda okuyacağım..

    YanıtlaSil
  6. mavi ve portakal ben de çok seviyorum tarihi romanları, bak alamut'u da tavsiye ederim

    eminecim ah ben de bir okuyabilsem o kitabını, bakalım şubat tatilinde belki, sırada çok kitap var şimdi

    kirazım ne demek, vazifemiz:))

    YanıtlaSil
  7. melikecim yok kafan karışmasın kesinlikle önce aşk'ı tavsiye ederim, harikaydı, ben çok beğenmiştim

    gülcancım cinayet romanlarını seviyorsan grange'ı da oku bence, son kitabını buraya da eklemiştim

    YanıtlaSil
  8. Fusuncugum, yazdigin kadariyla hosuma gitti bu kitap. Ben de alip okuyacagim. Bu arada tarihi kitaplari seviyorsan nacizane bir onerim olacak sana (bence okumussundur sen ama neyse) Ihsan Oktay Anar'in kitaplari: Puslu Kitalar Atlasi, Efrasiyab'in Hikayeleri, Kitab-ul Hiyel, Amat...
    Guzel kizini op yanaklarindan..
    Sevgiler
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  9. umurcum okumamıştım, çok teşekkür ederim,tarihi kitap tavsiyelerine çok ihtiyaç duyuyorum gerçekten, bilmeden bulamıyor insan

    YanıtlaSil
  10. füsüncum Babilde ölüm istanbulda aşkı okumanı tavsiye ederim beni etkilemişti doğrusu

    YanıtlaSil
  11. füsüncum keyfili okumalar sana anlatışınla güzel sürükleyici bir kitaba benziyor.. vakit bulamıyorum çok birikti okunacaklar ama alınacaklar listeme yazdım öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  12. ben de okuyayım elimdeki bitince,ilginç bir kitaba benziyor.ben puslu kıtalar atlasını okumuştum kurdeşen döküyordum bitinceye kadar çok sıkıcı gelmişti bana:))tabii kişiden kişiye değişir.
    Bu arada duyduğuma göre hala su kabağı aramaktaymışsın,yelken oyuncakta satılıyor.(su kabağı değil tabii marakas)öpüyoruuum..

    YanıtlaSil
  13. iskender pala çok edebi,ağır bir üslubu var diye ben de babil i okumamıştım hala,hemen başlıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Hiç zaman bulamıyorum ben ama yaa..Hiç hoşlanmam ama sanırım eşim gibi wc de okumaya başlayacağım..

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Füsfüs,
    Seninle benim bloguma bıraktığın yorum sayesinde tanıştım. Blogunda şöyle bir gezineyim dedim ki, kitaplar konusunda zevklerimizin uyuştuğunu gördüm. :) Ne mutlu oldum anlatamam!!!
    Ben önce "Katre-i Matem"i okudum, su gibi aktı gitti. Ama "Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk" bitmedi bir türlü, çok süründü elimde. Çok ağır ilerleyen bir olaylar örgüsü vardı sanki... Nihayet geçende o da bitti, ben de rahatladım. :)
    Bu arada yorumlardan birine verdiğin "Alamut" cevabıyla beni benden aldın, ben bayılırım o kitaba. Bıkmadan usanmadan tekrar tekrar okuyabilirim. İhsan Oktay Anar önerilerine katılıyorum. Mutlaka oku, onun tarzı da İskender Pala'ya yakındır.
    "Aşk" güzel bir kitaptı, çok sevmiştim ben de.. :))
    Aksiyon, cinayet gerilim sevenler için Clive Cussler önerebilirim ben de...Çerezlik tarzda yazar ama çok sürükleyici olur kitapları. :)
    Şimdi aklımdan Amin Maalouf geçti ama sen kesinlikle biliyorsundur zaten... :))
    İlgiyle takip edeceğim seni...
    Sevgiler...
    EG

    YanıtlaSil
  16. Babil'de Ölüm'ü ben de şuan okuyorum. Yer yer daraltıyor, yer yer de akıp gidiyor. Genel itibariyle güzel ama yavaş ilerliyor işte. Sırada da Katrei Matem var :) Ama son kitabı İki Darbe Arasında'yı da okumanızı tavsiye ederim. Farklı bir İskender Pala göreceksiniz karşınızda.

    YanıtlaSil
  17. Ben de uzun zamandır okuyorum bu kitabı ama daha bitiremedim. Aslında hemen bitsin de istemiyorum. Herhalde kitap da beni yavaş yavaş zamana yayarak okuyun diyor. Biz de ona uyuyoruz. Güzel bir kitap, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails