Açlık Oyunları

Ateşi Yakalamak isimli romanı kirazın aldığı kitaplar arasında görünce merak edip araştırmıştım nette biraz. (Birsürü kitap vardı neden o ilgimi çekti acaba?) Uzun süren araştırmalarım:)) sonunda serinin ikinci kitabı olduğunu ilkinin de Açlık Oyunları olduğunu öğrendim. Alacağım birkaç kitabı daha ekleyip sipariş verdim. İyi de yapmışım çünkü benim için sıkıcı ve manasız olan bayram günlerini şenlendirdi bu kitap ve bayram bitmeden bitti.

Çok ama çok sürükleyici, ilginç de bir konusu var. Bir tür kara ütopya diyebilirmişiz, tatilde uzun uzun sohbet etme imkanı bulduğum bir arkadaşımın yorumu. Roman bilimkurgu, günümüz dünyası ve zamanında geçmiyor. Panem isimli ülkenin, birbirinden ayrı, geçişlerin yasak olduğu 12 Mıntıkasından birinde yaşayan karakterler var. Zamanında mıntıkaların Panem'in merkezi Capitol'e karşı ayaklanmaları ve ayaklanmanın bastırılması sonucu mıntıkaların bunu asla unutmamaları ve Capitol'den sürekli bir korku duymalarını sağlayacak bir reality show üzerine kurulu roman.

Her mıntıkadan iki genç seçilir ve arenada aç susuz, 1 ay boyunca birbirlerini öldürmeleri tüm ülkede televizyonlardan canlı yayınla izlenir. Kazanan aynı zamanda hayatta kalandır. Aslında kitabın vermek istediği toplumsal measjlar da var, bu açıdan da ilginç geldi bana.

Okuması zevkli, konusu ilginç, daha ne olsun. İkinci kitabını sipariş verdim, sabırsızlıkla bekliyorum. Üçüncüsü daha çıkmamış, ikinciyi daha yavaş mı okusam ne yapsam:))

Bu arada çeviri beni çok rahatsız etti. Müt-ter değilim tamam, orjinalini de okumadım ama cümle düşüklüklerini, zaman uyumsuzluklarını da anlayabilecek kadar iyi bir okurum. Kitabın orjinali şimdiki zamanla yazılmış, ancak benim aldığım baskıda geçmiş zaman kullanılmasına karar vermiş editör (kitaba da not düşmüş) ama bazı yerlerde bariz hatalar vardı. Cümle şimdiki zamanla başlayıp geçmiş zamanla bitiyor, cümlenin ortasında bir süreklilik hali oluşuyor ve çok rahatsız edici oluyor. Tabi kitabın dili de oldukça basit, öyle çok fazla beklentiye girmemek gerekiyor edebi açıdan. Ama konusu ve akıcılığıyla da kendini okutturuyor.

12 yorum:

  1. uzun zamandir okudugum en surukleyici kitapti, ben cok severek okudum.
    Aynı imla hatalari beni de rahatsiz etti, ama kitap bence o kadar surukleyici ki, affettim =)
    İkincinin baslarinda aaa bu mu ya diyor insan ama sonra bir topluyor pir topluyor
    Optum
    kiraz.

    YanıtlaSil
  2. Sonunda bende ''AŞK''ı aldım ama daha okuyamadım beklemede :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel kitap okumaya fırsat bulabiliyorsun..ben başlıyorum.. mutlaka bır seyler gırıyor devreye ( hastalık , mısafırler vs vs ) Allahtan " AŞK"ı bıtırebılmıstım :)

    YanıtlaSil
  4. Ateşi Yakalamak! isimler ne kadar önemli değil mi? Bende çok az kitap okumuş :( biri olarak diyebilirim ki çok etkiliyor romanlara verilen isimler beni..
    İmreniyorum gerçekten, bloglarda okunan kitapların yorumlarını görünce ve diyorum bende başlamalıyım aklımdaki kitapları önce almaya sonra okumaya..

    YanıtlaSil
  5. Bilim kurgu romanlarını ben sevmem ama kardeşim hastası senin kitap hakkındaki yorumlarını okudum oda okuyacak kitabı

    YanıtlaSil
  6. severim böyle kitapları aslında bilim kurgu yada hayal ürünü gibi görünsede bu tarz kitaplar aslında yaşanan günümüzü anlatıyor yada yaşanmışları inceden inceye
    george orwel in 1984'ünü okumadıysan onuda tavsiye ederim
    güzel bir anlatımıa var üstelik hata yok yani:)
    bunu da ben bir deneyeyim ama çevirisi kötü diyorsun bakalım ...

    YanıtlaSil
  7. hatta daha sonra 1984 e karşı bir savla 1985 yazılmıştı..aklıma geldi yazayım dedim seviyorum beğendiğim kitapları başakasının okumasını istemeyi:)

    YanıtlaSil
  8. kirazcım aynen, benim de son zamanlarda okuduğum en sürükleyici kitap bu oldu, hmm demek ikinici için öyle diyorsun bak daha da merak ettim şimid
    bu arada o imla yanlışlarına senin de takılacağından emindim ben:)

    melikecim bekletme hemen başla bak çok seveceksin:)

    YanıtlaSil
  9. doğacım her koşulda mutlaka okurum ben, tersi mümkün değil benim için, hiç vaktim yoksa yatmadan 10 dk olsun yine okurum, yoksa rahat edemem:)

    güneşcim hemen yap bir liste internetten ver siparişini, gelince bir heves başlarsın, arkası gelir, ne dersin?

    YanıtlaSil
  10. gülcancım ben de çok okumadım bilim kurgu aslında ama buna bayıldım, kardeşin de beğenir eminim

    seldacım aynen, bir kitabı çok sevdiysem herkes okusun isterim ben de,
    1984 e de mutlaka bakacağım çok sağol
    çeviri kötü ama öyle okumayı zorlaştıracak keyfini kaçıracak kadar değil, oku sen yine de:)

    YanıtlaSil
  11. ben neden kitap okumaya vakit bulamıyorum yaaa!? :((((

    YanıtlaSil
  12. Füsuncum.. haklısın.. elımde kı kıtabı yarıladım.. tembellık edıyorum.. en azından günde 10 dk mı ayırsam.. bitecek.."yüreğim seni çok sevdi " kıtabım bekle benı gelıyorum :))

    Sevgıler..
    Senay...

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails