Defne 21 Aylık

Doğunca sadece 3 gün emdiği 0-6 ay emziği. Arada takıp ağzına komiklik yapıyor. 3 gün dışında hiç emmedi.

Aksilikler üst üste geldi dedim ya, daha bitmemiş meğer. Pazartesi günü de Defne rahatsızlandı. Hastalandı demiyorum çünkü 2 saat içinde olup geçti her şey. Babası çok kusuyor diye beni çağırdığında eve gitmek üzereydim zaten. Koşa koşa gittim ve apartmanın önünde ilk delili buldum. Kuzucum eve kadar bile dayanamamış. Bütün bütün mandalin parçaları, sabah yediği kahvaltı hepsi gözümün önündeydi. Eve gittiğimde o kadar halsizdi ki Defne, eli, kolu, kafası kalkmıyordu. Büyük insanlar gibi eliyle başını yüzünü tutuyor, kafasını koyacak yer arıyordu. Midesinde bir şey kalmamasına rağmen hala öğürüyordu. Bebekliğinden beri neredeyse hiç kusmayan bir çocuk için gerçekten normal dışı bir durumdu bu. Hemen doktora gittik biz de. Hiçbir şey çıkmadı. Zaten götürürken uyumak üzereydi zor tuttuk. Dönüşte de kaydı gitti zaten.


Eve kadar yarım saat falan uyumuştur. Kapıdan girerken uyandı ve hiçbir şey olmamış gibi konuşmaya başladı. Açtır diye pirinç lapasına benzer hafif bir şey yaptım. Yaparken bile bakcam, yicem, acıktım pilav pilav diye dibimden ayrılmadı. Sade yesin midesini yormayayım dedim ama ille yoğurt istedi. Üstüne de komşunun getirdiği aşureyi yedi. Ve tamamen iyileşti. Bir önceki gece yediği balık mı dokundu acaba diyorum şimdi?


Yalnız insanın yavrusunu o durumda görmesi hakikaten çok acı veren, çok zor bir durum. Her zaman bıcır bıcır olan, koşturup duran çocuklara o yarı baygın hal hiç yakışmıyor, hiç.

21 ay yazısı geç kaldı biraz. Defne konuşmayı iyice ilerletti bu ay. Onunla olmak, bütün gün konuşmak, hergün farklı bir şeyler söyleyebilmesine tanıklık etmek çok eğlenceli gerçekten. Artık iki kelimeyi çok rahat yan yana getiriyor. Olumsuzluk eklerini, kişi zamirlerini doğru bir şekilde kullanıyor. Ayı üşümemiş, hepimiz acıktık, ikimiz gidiyoz gibi beklenmedik şeyler söylüyor:) Dün ilk defa 3 kelimelik bir cümle kurdu. Bebeğiyle otururken “anne bize bak” deyiverdi.


Sabahları uyanınca yarım saatten fazla yatağında kendi kendine konuşuyor. Uyku sersemliğiyle ne dediğini anlasam bile sonradan hatırlamıyorum ama sürekli konuşuyor. Kalkmak isteyince de Deddeyi al diye bağırıyor bize. Çok tatlı bu aralar, bu ilk konuşmaları izlemek muhteşem.


Yaptığı her hareketi sözle de ifade ediyor, sürekli konuşuyor. Yanından geçtiği şeyle ilgili mutlaka bir şeyler söylüyor. Çamaşırlara bakıp kurumamış, yapbozunu anlatırken anladım, ağacın ışıklarına yanıyor-sönüyor diyor mesela. Yoruldum deyince dinlen, babası gelince hoş geldin diyor.


Akşamları güneş yok, nenen, aydede var diyor. Geçen haftaya kadar istemediği şeylere bırak diyordu ve çok sık kullanıyordu. Şarkı söylerken bile bırak diyordu mesela. Bu aralar da olmaz demeyi öğrenmiş. Cilveli cilveli bir olmaz deyişi var, bayılıyorum o haline.
Markette çubuk aldığımızda yemek istediğinde önce ablalara para verelim sonra yersin derdik hep. En son gidişimizde paketi verdik eline, abda, para, sonra dedi bize. Nasıl kaydediyorlar her şeyi, gerçekten inanılmaz.


İki tane masal kitabı var kitap kutusunda. Bu aralar onlara çok fena taktı. Matal matal diye sürekli onları istiyor, oda oda gezdiriyor. Sofraya bile getiriyor. Çok masal okuduğumdan falan da değil, zaten küçüklüğünden beri dinlemez, bitti, bırak deyip fırlatır kitapları, okumama izin vermez, kendi karıştırır sadece. Şimdi nelerini seviyor o kitapların ben de anlamış değilim. İçlerindeki resimleri de öğrenmiş, arıyor onları. Özellikle köprüde karşılaşan iki keçiyi çok seviyor. Tos diyor onlara, tos nerdeçiiin diye arıyor sayfaların içinde. Tos yapmışlar, cuya düşmüşler, bıcı bıcı diye anlatıyor resimlere bakıp.


Acımamış, yırtılmamış, sıkıştı, yapmadım gibi kelimeleri var. Bir yere giderken geldik, oraçı diye ilk gördüğü yeri gösteriyor bize. Melek demeyi de öğrenmiş, ağacın süslerine bakıp melek dedi birgün. Ağacı beraberce topladık bu arada. Bir sabah kalkıp da yerinde yeller estiğini görmesin diye birlikte toplayalım istedim. Baştan razı değil gibi görünse de pek sesini çıkarmadı, yardım etti bana.


Ayakkabıya bir iki gün ayakkıbibii dedi, o kadar şekerdi ki. O şekilde biraz daha söylesin diye biz de aynısını söyledik ama yine de doğruyu buldu 2 gün içinde. Şimdi ayakkabi diyor.


Eminim bunların çoğunu hatta fazlasını yapan birçok çocuk var. Bazen böyle yazınca sanki aman da aman bakın benim kızım neler yapabiliyor gibi bir durum oluşmuş gibi hissediyorum yazdıktan sonra. Oysa ki tek amacım ilerde ne zaman ne yaptığını beraberce okumak, hatırlamak. Niye böyle bir şey yazdım ben de bilmiyorum, blog baskısı mı yoksa:)
Her neyse şimdiki çocuklar gerçekten harika…

33 yorum:

  1. Şimdi sana mail atmıştım hayırdır neredesin diye...Bak içime doğmuş birşeyler olduğu. Çok geçmiş olsun Füsuncum....
    Habersiz bırakma

    YanıtlaSil
  2. Bu arada yahu ne hava atması birbirmizle bütün bu güzellikleri paylaşıyoruz, zaten eninde sonunda bu minikler aynı şeyleri yapıyor. Sen yaz yaz merak ediyoruz yaşıtlarımız neler yapıyor diye...Ayrıca bir annenin yavrusu ile gururlanması gibi doğal birşey olabilir mi?
    Tekrardan öptüm sizi
    PS: Defne'ye güzel bir hediye hazırladım, umarım beğenir ve blogunda kullanırsın...gmaili kontrol et...

    YanıtlaSil
  3. çok geçmiş olsun defneye:(
    bu arada sana katılmamak elde değil,çocuğun büyümesine tanıklık etmek muhteşem bir duygu gerçekten...

    YanıtlaSil
  4. İnsan yazarken çocuğunu göklere çıkartıyormuş gibi eziliyor ama hiiiç öyle düşünme bu notlar çok güzel hatıralar hem onlar hem bizler için, aferin Defne kuzuya ! :) ve çok geçmiş olsun.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş bitmiş çok şükür, bıcır bıcır hallerini özlüyor insan hemen.

    Blog baskısı mı :=) Bence güzel oluyor, hem takip edebiliyorsun, hem fikir oluyor, hemde bir kaç aya kadar bizi neler bekliyor heyecanına kapılıyorsun..

    Begüm Memesiz yapamıyor...

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. afferin ona annesi ne kadar iletletmiş konuşmayı, bizde hala çok az 9-10 kelime inşallah bekliyorum bakalım:D Geçmiş olsun miik kuşa ve size, neyse kusmuşta içindeki atmış içindekileri... Öptüm

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun Defne' ye..Çabuk geçmiş gerçekten, biz Rüzgar' ı 1 gece hastanede yatırdık yazın, sebebi bulunamayan kusma yüzünden :(
    Maşallah diyelim bu güzel cümlelere :)

    YanıtlaSil
  8. Geçmiş olsun Defne'ye ömerde yakın zamanda böyle kusmalı bir rahatsızlık geçirdi. Hastalık hiç yakışmıyor kuzulara gerçekten.
    Defnenin dillerine de maşallah. İleride bunu ne zaman yaptı diye düşüneceğiz bol bol. doğrusu ben blog yazmadığım ilk yılını net hatırlamıyorum hangi ay ne yaptı diye...

    YanıtlaSil
  9. Canım,çok geçmiş olsun.Gerçekten de zor onları öyle görmek..Hep sağlıklı olsunlar,koştursunlar..
    Yaz tabi canım ya,çok ta iyi yapıyorsun..Hem ileriye hatıra hem de biz teyzeleri okuyup mutlu oluyoruz,defne neler yapıyormuş diye..Maşallah kuzuma..

    YanıtlaSil
  10. çok geçmiş olsun canımcım yaa....
    öptümm çokkk...
    döndüm de ben :( :)

    YanıtlaSil
  11. blog baskısı mahalle baskısından beterdir:)

    YanıtlaSil
  12. Güle güle kullan Füsuncum çok güzel oldu banner, tam düşündüğüm gibi çok şık durdu:)
    Öpüyorum seni
    Özden

    YanıtlaSil
  13. Füsunum geçmiş olsun canım, şu sıralar çok okuyamıyorum yorum yazamıyorum ama aklımdasınız unutma.Kusma olayı bizde yaşadıkya geçen hafta berbat birşey gerçekten,içi gidiyor insanın.Ama çabuk geçmiş ya çok sevindim. Bloglar bu tip baskılar için var unutma:))Yaz sen çekinme:)))

    YanıtlaSil
  14. Füsuncugum ozlettin kendini. Guzel bebisime ne olmus boyle. Cok gecmis olsun. Bu arada banner harika olmus. Bir daha ozletme kendini boyle. Konusmaların da videosunu isteriz... Optuk melegi guzel yanaklarindan
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun, hemencecik geçivermesine çok sevindim..Blog ne için var ki; Yazacaksın ki ileride Defne prenses okuyabilsin, Bizlere de ileri de neler yaşayıp göreceğiz fikir olsun..
    Banner çok hoş..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. geçmiş olsun bir daha tekrarlanmasın füsuncum çok zor onları böyle görmek dayanmak haklısın..
    bütün miniklerin ayrı ayrı tatlılıkları sevimli halleri dertleri de benzer hiç bir anne ve çocuk mükemmel değil sonuçta, blog baskısını kafaya takarsak hiçbir şey anlatıp yazamayız ben de bir ara takılmıştım.. ilerde hatırlamak için güzel anılar bunlar anneme sordugumda o kadar az ki hatırladıkları yazmaya devam et kesinlikle :)
    banner'a bayıldım özdencim eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  17. Füsun'cum çok geçmiş olsun... Gitmez mi insanın içi... Ben bile okurken hissediyorum bunu...
    Bu arada sana da ayrıca geçmiş olsun... Elin için yani... Benim çok yoğun olduğum bir döneme gelmiş... Ondandır bu gecikme...
    O bahsettiğin blog baskısı ise bende de oluyor arasıra... Ama senin ya da benzer şeyleri paylaşanların hiçbiri için böyle bir şey geçirmedim aklımdan... Hatta sayenizde bir iki ay sonrasını görebilmek bena da keyif veriyor...

    YanıtlaSil
  18. Daha bugün Tibet'le ilgili yazdığım bir yazıda "Daha bir sürü şey sayabilirim elbette... Kim çocuğunu anlatmakla bitirebilir ki..." demişim :)
    sen anlat ki Füsuncum, güzel kızımızı bizde olabildiğince gözümüzde canlandıralım. kendimizi sizin yanınızda hissedelim...
    tekrar geçmiş olsun, gerçekten bu küçüklere hiç yakışmıyor hasta olmak...

    YanıtlaSil
  19. anne bize bak demiş yaaa:) çok tatlı...
    Burası sizin günlüğünüz canım benim...
    Tabii ki gelişmeleri yazacaksın ki, hangi ayda ne demiş hatırlayacaksın...Yani benim kızım neler yapıyor manasını taşımıyor. Tut ki taşıyor olsa bile taşısın Defne'nin annesi olarak gururla söylüyorsun kim karışır :)))
    Hem sen yaz, biz de keyifle okuyalım.

    YanıtlaSil
  20. Kesinlikle blog baskisi ..Bu cok bilmis bloglar bi baski kurdu ki halkin ustunde,sorma gitsin ! :)

    Neyse iyi ki yazmissin ,daha da yaz bence.O ilk soylenenler o kadar onemli ki .
    Hastalanmasina cok uzuldum :(
    cok sukur hemen iyi olmus .Banada balik yuzunden olabilir gibi geliyor , kimbilir..]Bi daha olmasinn :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Füsuncum çok geçmiş olsun diyim önce,çabuk geçmesine sevindim.Dediğin gibi yediği bir şey dokunmuştur muhtemelen.Bazen ben de senin gibi düşünüyorum acaba çok mu anlatıyorum Adayı diye ama her yaptığını başkalarıyla da paylaşmak istiyor insan.Tek gurur kaynağımız onlar bizim.Anlattıkça mutlu oluyoruz.Onun için kasma sen kendini anlat anlatabildiğin kadar:)Defnoşum çok tatlı yine maşallah çok çok öpüyorum sizi.

    YanıtlaSil
  22. özdencim hediyeni çok çok beğendim canım ellerine sağlık, tekrar teşekkürler
    yazmaya devam edeceğim canım, tabi ki:)

    egenin annesi gerçekten muhteşem değil mi?

    zeynepcim çok teşekkürler, gururlanmaktan da çekinir olduk walla, ne tuhafız:)

    güneşcim bizden biraz büyükleri okumak bana da çok büyük keyif veriyor gerçekten

    nilocum heralde rahatladı gerçekten kusunca, denizcim de birden konuşacaktır, kaydediyor o şimdi

    çok sağol ırazcım, demek hastanede yattınız, ne zor olmuştur, kıyamam

    melekcim aynen, ilk yılında keşke başlasaymışım, defterimiz var ama blog kadar ayrıntılı olmuyor

    filizcim hem hatıra hem de biraz sizler için yazıyorum, benim sizinkileri merak ettiğim gibi siz de defne yi merak ediyorsunuzdur

    YanıtlaSil
  23. melikecim çok teşekkürler, hoşgeldin sen de

    hülya öyle walla:)

    elifcim ben de yazamadım birkaç gündür, özeldim walla
    rüyacım geldi zaten hemen aklıma, hasta olmasın kuzular

    umurcum ben de sizi özledim canım, iyiyiz şimdi hepimiz neyse ki

    odilcim banner süper oldu gerçekten, perili perili
    yazarım ben zaten duramam ki:)

    demetcim hakkaten annelerin hatırladıkları çok az, biz de öyle olmayalım, hem hepimiz en önce kendimiz ve yavrularımız için yazıyoruz, kimsenin yargılamaya hakkı olmamalı ama yine de arada takılıyoruz işte

    özlemcim baskıyı hissetmeyen yok heralde:)
    size de çok geçmiş olsun canım, bizim de hep terslikler üstüste geldi ben de yazamadım bir türlü

    YanıtlaSil
  24. sibelcim değil mi ya, okudukça daha bir yanyana oluyoruz sanki:)

    denizcim aynen katılıyorum, burası herkesin evi gibi değil mi, kim ne karışır, ne güzel söyledin:)

    yelizcim ilk kelimeler çok önemli cidden, unutmayayım diye not alıyorum hep ben de:)

    başakcım ne güzel yazmışsın, onları anlatmak paylaşmak gerçekten mutlu ediyor bizleri, hem biz bu blogları niye açtık, onlar için değil mi, yazmasak tuhaf olur:)
    öptüm canım sizi

    YanıtlaSil
  25. Canım,süper tatlı bir kız olmuş Defnecik çok öp benim için,ayrıca ödülünüzü almak üzere bloguma beklerim efendim :))
    Sevgilerimle Fusuncum çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  26. geçmiş olsun öncelikle.bende kızımın bloğunda yazarken aynı şeyleri hissediyorum.ama dediğin gibi ilerde hatırlamak için ayrıntıları yazmak lazım.

    YanıtlaSil
  27. canım geçmiş olsun öncelikle.
    çok tatalı defne maşallah onların konuşmaları hariya ya mügede defne gibi konuşuyor 2 ve 3 kelimeli cümleler kuruyor.
    akşam kuzenim dolaptali takvimi aldı mügenin resmi vardı
    ece mügenin resmini aldı dedim oda tekrar etti
    müge nin resmini aldı bide üstüne basarak söylüyür inan yiyesim geliyor.
    sarıl sev fıstığı kendinize iyi bakın

    YanıtlaSil
  28. Füsun'cum kusura bakma net' gece girdiğim için yorgunluktan yazını çok okuyamamıştım bugün tamamını okuyunca çok üzüldüm çok geçmiş olsun prensese bence de balıktan gibi sanki çıkarınca rahatlamış.
    Harika bir dilli düdük olmuş ne kadar tatlı maaşallah kuzuya :)
    bende Ece'nin o günlerini inan ki sabırsızlıkla bekliyorum çok keyifli oluyordur bıcır bıcır konuşması.İkinizi de öpüyorummm.

    YanıtlaSil
  29. çiğdemcim ne kusuru aşkolsun güzel sözlerin ve ödülün için çok teşekkürler canım

    mavi ve portakal başlarken sadece ileride okuyup hatırlayalım diye başlamadık mı zaten:)

    hülyacım yerim ben de o mügenin tatlı dillerini

    YanıtlaSil
  30. Ahh kuzuma çooookkk geçmiş olsun. Ben nazar diyorum ama sen inanmıyorsun. KK da olsak geliverirdi eşşek arısı ama blogta birşey yapmıyorum. Burada istediğini yaz dilediğin gibi. Tam süper oluyor. Ben de yazıyorum ve yazılanları büyük bir zevkle okuyorum. Büyüdükleri zaman neler yaptıklarını kaçırmadan öğrenecekler. Ben ne talihli bir k.valideyim ki kızımın büyümesini an ve an izleme şansına sahibim. Ee doğal olarak sende öyle :))) Ne cadıyım ama.. Öpüyorum ama en çok Defnoşumu..

    YanıtlaSil
  31. Bu arada bannerın da süper.. Kıskandım valla :))))

    YanıtlaSil
  32. banner hayırlı olsun,21 aylarımız da.
    yaz mirim ya,hoş oluyor şahitlik etmek.
    çoğalıyoruz,daha bi seviyoruz birbirimizi paylaştıkça.
    sizi seviyorum öpüyorum, şebekişkomu da seni de

    YanıtlaSil
  33. xenocum sen ne kadar istesen de cadı olamazsın canım benim, bannerı özdencim yapmış ben de bayıldım, öptümm

    şulecim aynen aynen, paylaştıkça seviyoruz kesinlikle, seni de öptüm

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails