Bay Bay Bezim / Sihirli Mısır Tanesi

İtiraf ediyorum, bu kitabı işe yaraması ve birşeyler öğretebilmesi amacıyla almıştım Defne'ye. Tanıtım yazısısında birçok bebeğin bu kitap sayesinde kolaylıkla bezi bıraktığı, tuvalet eğitimi konusunda anne babalara çok yardımı olduğundan falan bahsediliyordu. Hadi dedim, reklam koksa da denemekte fayda var.

Öncelikle Defne kitabı pek sevdi. İçinde aslında kendisiyle aynı yaşta olan ama onun abi ve abla zannettiği iki kahraman da olunca bayıldı tabi. Abi tuvalete oturmuş, elinde mendil var, o onun yazımlığıymış diyerek okutturuyor kitabı. İlk zamanlar kitabı alıp banyoya koşuyor, lazımlığına da oturuyordu. Tabi ki kitaptan bekleyeceğimiz sadece bu kadar. Çocuğun çişini kakasını yapmasını sağlamasını beklemek komik olur:) Bu anlamda işlevini yerine getirdi diyebilirim sanırım. Çocuğu bezini çıkartıp lazımlığa oturmaya teşvik edebiliyor sonuç olarak. Ama biz hala bu aşamadayız, lazımlığı doldurma aşamasına geçemedik henüz.

Ben kitabı çok beğendiğimi söyleyemem. Hikayesi gerçekten çok ama çok sıradan. Ne beklediğimi bilmiyorum ama daha farklı, orjinal bir hikaye ummuştum sanırım. Kahramanımız Ali okula başlayacağı için tuvalet eğitimine başlanıyor. Annesi ona bir lazımlık alıyor ve artık bezini takmayacağını, tuvaletini buraya yapabileceğini söylüyor. Ali başta bu durumdan hoşlanmasa da arkadaşı (adını unuttum:) gelip kendisine nasıl kullanılacağını gösterince hevesleniyor ve başarıyor. Çocuklar tuvaletlerini lazımlığa yapınca anne babanın nasıl sevindiği güzel tasvir edilmiş yalnız. Başlarında kukuletalar, ellerinde ponponlar sevinç dansı yapıyorlar:)) Bunun yanında çizimler daha iyi olabilirdi diye de düşünüyorum bir taraftan.

Sonuç olarak ben çok beğenmesem de genel olarak çocukların sevdiği bir kitap ve lazımlığı reddeden bücürlerde sevdirmek anlmında işe yarayabileceğini düşünüyorum.
.............................


İşte benim favorim. Zeynep sayesinde haberdar olduğum bu kitabı ne kadar sevdim anlatamam. (O da yazmıştı zaten.)
Kahramanımız Soro, küçük bir erkek çocuğu. Köyde anne ve babasıyla yaşıyor ve görüldüğü üzere siyah tenli. Birgün babasını Soro'ya sihirli bir mısır tanesi veriyor ama yaramaz bir beç tavuğu çalıların arasından çıkıp mısır tanesini alıp kaçıveriyor. Serüven de böylece başlıyor. Soro beç tavuğunu yakalamak için uğraşırken, rengarenk inekler, harika masallar anlatan yaşlılar, oyun oynayan değişik renklerde çocuklar görüyor ama mısırını bulabilmek için hiçbirinin yanında kalıp tadını  çıkaramıyor. Sonunda beç tavuğunu yakalıyor ama mısırının çoktan tavuğun midesini boyladığını öğrenip yol boyunca gördüğü bütün güzellikleri kaçırmış olmasına üzülüyor. Ama bu üzüntüsü fazla sürmüyor, hepsi bir anda Soro'nun yanında bitiveriyorlar.

Kitabın konusu bana biraz Simyacı'yı hatırlattı. Asıl ödül yolun sonu değil, yolun kendisi ve yol boyunca yaşananlardır gibi bir anlam çıkardım ben. Defne tabi ki bunu henüz anlayabilecek durumda değil ama kitabın dili, görselleri, hikayesi zaten muhteşem. Her sayfası başka bir canlı renkte. Çocuklar, ağaçlar, hayvanlar rengarek ve alışılmışın dışında çizilmiş. Tek tip hayvan ve insan görünümüne gözlerinin alışmaması için harika bence ve kitap iki dilli. Aynı sayfada hem Türkçesi hem İngilizcesi var. Kısacası Defne de ben de kitabı çok sevdik, sık sık okuyoruz. Kesinlikle tavisye ediyoruz.

13 yorum:

  1. Tuvalet eğitimi ile ilgili ben begüm'ü oturakta ve adaptöründe çektiğim resimlerden bir kitap hazırlıyorum, her sabah onunla göndermeyi ve akşamları da almayı düşünüyorum, bende kitabı beğenmemiştim ve begüm bunu daha çok sevecek diye düşünüyorum.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Sihirli mısır tanesini Zeynep'in yazısı üzenine bizde getirtmiştik.Resimlerin alışılmışın dışında çizilmesi kitabı farklı kılmış.konuda ayrı güzel.Bay bay bezim yeni kitap listemdeydi acaba çıkarsam mı diye düşünmeye başladım....

    YanıtlaSil
  3. güneşcim seninki de çok güzel fikir. kolay gelsin hepimize

    nurşencim çocuklar seviyor ama sen bilirsin yine de. ben sonuçta kitap deyip bağrıma bastım:))

    YanıtlaSil
  4. Ben ona kitap almaya bayılıyorum ya, bunu da alayım bari:))

    YanıtlaSil
  5. Sihirli mısır tanesini Zeynepte de okumuştum.Sende beğenmişsin ne güzel.Bende ne zamandır almak istiyorum,gittiğim kitapçılara soruyordum hiçbirinde yoktu.Netten alacağız artık.Netten olunca da hadi almışken şu da olsun bunu da derken coşacağım yine ,off off
    Çok öptüm sizi...

    YanıtlaSil
  6. emine maltepe kitapçısında vardı sanırım ama erken diye ben almadım cnm..

    tübitak olunca başlık da bay bay bezim olunca ben de almayı düşünüyordum ama inceleyip karar vericem artık .. diğer kitap önerisi için tşk. ederiz ..

    YanıtlaSil
  7. elifcim aynen

    netten alınca ben de coşuyorum walla

    bay bay bezim tubitakın değil mervecim. öyle olsaydı keşke, daha özenli olurdu bence

    YanıtlaSil
  8. ya kitapçıda tubitak yayınları arasında duruyodu dikkat etmemişim ewet çitlembikmiş .. gerçekten tubitak yayınları oldukça profesyonel .. yine de güle güle okusun defnecikk.. güzel güzel lazımlığa otursun işini görsünler artıııkkkkk :D

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Bİzim durumumuz da bir enteresan Füsun
    Bir süre önce, kendi isteğiyle birkaç kere lazımlığa oturdu, içini de doldurdu ve fekat artık oralı değil...
    KAfasına göre takılıyor, biz de onun keyfini bekliyoruz bakalım

    YanıtlaSil
  11. ben de başlığı okuyunca defne bezi bıraktı sanıp sevinmiştim:)ben de alayım bu kitabı belki işe yarar.

    YanıtlaSil
  12. Füsuncuğum,
    Ben de Bay Bay Bezim kitabıyla ilgili aynı görüşteyim. Diğer kitap Milet Yayınları'ndan dii mi? Ben o yayınevinin bütün kitaplarını inceledim, fena halde bayıldım ve hepsini almaya karar verdim. Sen de yazdıktan sonra ilk sıraya bu kitabı koydum.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil
  13. denizcim biz de aynı, tamamen keyfini bekliyoruz

    başakcım ya nerdeee, yaza inşallah

    çiğdemcim milet evet. sen deyince ben de baktım, ne güzel kitaplar var. yabancı dil için harika. kızların ve bizim kitap zevklerimiz benziyor:)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails