28 Aylık Defne'nin, eski aylık gelişim yazılarına öykünen yazısı...


Komşumuz iri bir salkım beyaz üzümle çıktı geldi. Defne salkımı aldı eline ve buraya geldiğimizde yemyeşil koruk olarak gördüğü, sonradan yavaş yavaş siyahlaşmasına şahit olduğu ve en sonunda kararmış hallerini gördüğü siyah üzümlere alışkın olduğundan "bu üzümler neden olmamış" diye soruverdi bize.

Geçen gün Defne'nin ay ay gelişimini yazdığım yazılardan birini okudum. Muza,muy diyor diye yazmışım. Z yerine y diyormuş. Hala öyle:) Kelime sayısı çok çok arttı ama bazı şeyler hala aynı demek ki. Zamana yaman diyor mesela. Zıpa yıp, zıpladıma yıpladım diyor, çok şeker. Üstünde zıplaması için aldığımız atı yalandan besliyor ve "ben atıma mama vermek yoyundayım" diyor.

Kendi kendine zorunlulular icat ediyor. Bunu yerine koymamız yazım, onu oraya koyamassın vs.


Bir de soyunma hastalığı var, sıcaklardan sanırım. Üstünü değiştirirken kaçıveriyor ve uzun süre giyinmiyor. O süre zarfında da evde kim varsa yanına gidip kendini gösteriyor ve zorla "ye bu halin" dedirttiriyor. "Ye bu halin dee!!"

Bir de ikilemeleri öğrenmiş, nereden öğrendiyse. Defne acıktın mı diyorum, acıkmadım acıkmadım diyor. Oyuncağını buldun mu diyorum, buldum buldum diyor. Sanırım benden kaptı bunu.  Tıpkı düzgünce oturiim mi, güzelce koydum demesi gibi:)

Bir de her hareketini bize sorup onaylatıyor bu ara. Suyu oraya dökmiim mi? Dökme oraya diyeceğiz ya, bizden önce davranıyor sanırım.


Küçükken kelimelerini yazardım, şimdi de yazayım biraz komik olanları.
soyundur: soy
yıkandır: yıka
pılav
ılaç
koyur musun: koyar mısın
sığır: sığar
gerçe: gerçi
enise: en iyisi

Bir de çünkü demeyi öğrenmiş, olur olmaz her yerde kullanıyor. Dede orada durmuş, çünkü arkasından geçtim diyor mesela. Aslında onun için demek istiyor ama çünküyü kullanıyor.

Bir de yine benden kaptığı habire var. Bunu bir de ikili kullanıyor. Habire habire yicem gibi.

Çook uzun zamandır yazmamışım, yeni neler söylüyor, neler yapıyor diye. Eski gelişim yazılarını okuyunca ne çok unuttuğum, okuyunca hatırladığım şey olduğunu farkettim, ve okumaktan çok hoşlandığımı. Bunu da biraz onun için yazdım, unutulmasın diye...

13 yorum:

  1. Soyundur he hehe:)
    Bakalım bende gün gelip böyle bir post yazacak mıyım :)

    YanıtlaSil
  2. çok tatlı füsun bu kız:)demir de büyüte büyültüt diyor oyuncağa da oynacak aslında saf haliyle kullanıyorlar Türkçeyi,zamanla gelişen daralmaları , kısaltmaları uygulamadan.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    ben 36 yaşında bir Defne olarak Defne'lerin hep şeker olduklarını iddia ederim. İşte kanıtı bir adaşım daha. Sevgiyle kucaklarım onu.

    NOT: "ye bu halin?" diye sordurmasına bayıldım :).

    YanıtlaSil
  4. Defne ile Çınar'ın gelişimini hep benzetmişimdir. Konuşmaları, söyledikleri şeyler çok benzer. ben en çok en iyis, herhalde, sanırım gibi ifadeleri kullandıklarında bayılıyorum. Büyümüş de küçülmüş gibi oluyorlar. bir de zor kelimeler olunca yeme de yanında yat. ama sizin enise'nize bayıldım

    YanıtlaSil
  5. özlemişim gelişim yazılarını :D
    o kadar söyliim

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle gerekiyor böyle yazılar ara sıra... O kadar atladığımız ayrıntı oluyor ki... Gerçekten bu yarım monuşmalar çok tatlı... Hani diyorum ya hep, bazen hep böyle kalsalar diye geçiyor içimden:)

    YanıtlaSil
  7. Çok afet bir kız olacak bu annesi ... Yandın sen ileriki yaşlarda =)
    Bebeklikle kıyaslayınca, yaş olarak da bakılınca, gayet uzun ve 4-5 yaş gibi görünüyor maşallah ... Tabii ki yaşanılan yerin de farkı var.Benim kız da böyle tosun ya füsun, acaba bunlarda ne uygulasak dıyorum.2 yaşında 4 yaş kıyafetı gıyıyor.Boy da uzun maşallah bize çekmiş.15 olmadan yola koymak lazım bunları =)

    YanıtlaSil
  8. uzun zamandır yazmıyoruz gerçekten gelişim yazıları,dana oldular ya artık ondan herhalde:)ama yzmak lazım galiba çünkü unutulan o kadar çok şey var ki.Soyundur,giyindir,yıkandır ve koyur musun Defne +1:)

    YanıtlaSil
  9. ben o son karedeki yanakları ısırırım.

    YanıtlaSil
  10. Evet bende katılıyorum gelişim yazılarını çok özlemişiz:)
    gerçe çok iyiymiş:) çok tatlısın Defneciğim bahtında kendin gibi güzel olur inşallah.

    YanıtlaSil
  11. "ye bu halin deeee"
    desenize anacım. çemkirin kıza. onu istiyor. baştan sona böööle dalıp gülümseyerek okudum.

    YanıtlaSil
  12. ne güzel unutmamak adına alınan notlar...4 ay önce tanıştım ben blog sayfalarıyla ve yazmaya başladım... yazını okuduktan sonra bu tarz bir gelişim yazısı yazmamış olduğumu farkettim...kesinlikle not alınması gereken çok güzel hareketleri,kelimeleri oluyor bu çocukların...
    o soyunup kaçma huyları bizde de var....tam yemelik oluyorlar...

    YanıtlaSil
  13. burcu o günler geldiğinde emin ol bugünleri özleyeceksin:)

    gülşah hakaten bazen bana da öyle geliyor, sanki öz Türkçe buymuş gibi:)

    defne, kızımın en büyük adaşı hoşgeldin:)

    sermincim evet benziyorlar gerçekten. dediğin gibi ilginç kelimeler benim de en sevdiklerim.

    şulecim öperim:)

    özlemcim küçükken daha kolaydı sanki gelişim yazıları, büyüdükçe takip etmek zorlaştı, öğrendikleri tek bir kelime değil ki, her halleri not alınası:)

    minecim biraz da foto da öyle görünüyor ama boylu hakikaten. abur cubur vermezsek sorun olmaz heralde

    başakcım hakketn dana oldular:) adayla çok iyi anlaşır o zaman bunlar

    elifcim:))

    eminecim hepsinin inşallah canım

    hülya koro halinde çemkiriyoruz walla:))

    bahriyecim geçmişe dönük hatırladıkların varsa yaz mutlaka, okuması da çok güzel oluyor sonra

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails