Çocuklar Kreşe, Ebeveynler İşe!


Üyesi olduğum sendikanın bağlı bulunduğu konfederasyon olan KESK, çocuk sahibi olan, olmayı düşünen herkesi ilgilendiren, benim eksikliğini çok fazla duyduğum bir çalışma başlatmış.
Çocuklar Kreşe, Ebeveynler İşe!

Özetle, çalışanların temel haklarından olan kreş ve ebeveyn izni konusunda, görevini ihmal eden devleti sorumluluk almaya çağırıyor. Çocuk bakımını sadece annenin yükümlülüğü olarak görmeyip ebeveyn izninden hem annenin hem babanın yararlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Doğumdan sonra, araya yaz tatilinin de girmesiyle birçok anneye göre daha fazla bebeğimle birlikte olduğum için mutluluk duydum. Mutlu olmama sebep olan sürenin sadece 5,5 ay olması ise gerçekten trajikomik bana kalırsa. Şimdi de kreş konusu nasıl olacak diye kara kara düşünmekteyim. Anne babaların sadece çocuk sahibi oldukları için mıutluluk duyacakları, geriye kalan tüm ihtiyaçların onlar için zaten düşünülmüş olacağı bir ülke hayal ediyorum. Uzak bir hayal biliyorum ama ucundan kıyısından yakalasak güzel olmaz mı?

Çalışmanın ulaşmak istediği hedeflerse şunlar:
* Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalıdır. 0–6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.


* Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır.

*Doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen sürede ebeveynlerin (anne-baba) 6 ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri 2 yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır.

*İzin kullandıkları için, ebeveynlerin sosyal ve özlük halklarında kayba uğramamalı ve işyeri ve çalışma koşullarında aleyhte veya rızaları olmadan değişiklik yapılmamalıdır.

*Doğum sonrası, ebeveynlik izni süreci olan 2 yıla kadar kadınlar nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabii tutulmamalıdır.

*Yukarıdaki bütün haklar evlat edinme durumları ile evli-bekâr tüm çalışanlar için geçerliğini korumalıdır.

Paylaşalım, yayılsın, duyulsun, okunsun...

8 yorum:

  1. çok gecikmiş bi çalışma bence..madem ki en az 3 çocuk yap diyen bi devletimiz var...bi zahmet ebeveyn hakları konusunda biran önce kayda değer çalışmalar yapmalı..

    YanıtlaSil
  2. güzel bir paylaışm olmuş füsuncum,
    zaten işverenlerin kreş açma zorunlulupu var ama hangi işveren buna uyuyorki,çoğu dışardan kreşler ile anlaşıp evrak altında yapılan teftişlerde bunu sunuyorlar.

    YanıtlaSil
  3. ah Füsun yaaa, ahhhh! yaradır içimde :(

    YanıtlaSil
  4. Açılan kreşler de her anlamda iyi olsun lütfen... Maaşımı alır gerisine karışmam zihniyetihdeki insanlar uzak tutulsun, fiyatlarıyla dudak uçuklatan özel kreşlerden hiç bir konuda eksik kalmasın... Eğitim felsefeleriyle öne çıksınlar... Çok mu şey istiyorum ne dersin?

    YanıtlaSil
  5. süt sağma odalarını unutmayalım.

    YanıtlaSil
  6. gutguturuna çok haklısın, doğurun demekle olmuyor maalesef

    elif inan dün hayal kurdum, çalıştığım yerde bir kreş olsa, beraber gelsek, ne güzel olurdu diye, ahh ah

    sibelcim, kıyamam:(

    özlem evet çok şey istemiş gibi oluyoruz maalesef bu saydıklarını isteyince

    ikizbebek çok haklısın, o da çok öenmli değil mi?

    YanıtlaSil
  7. Füsün, Paylaşım için teşekkürler ve evet özlem çok haklı ama ödediğimiz paranın bile tam hakkı verilmeyebiliyor malesef...

    YanıtlaSil
  8. en büyük hayalimdir işyerine ait kreş...90 kişilik bir iş yeri ama hiiiç düşünülmemiş birşey.Üstelik ben Tük-iş ebağlı bir sendikanın ta kendisinde çalışıyorum,aldım,paylaştım izninle,tekrar teşekkürler paylaştığın için :)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails