Zor işmiş okul işi...


Ne zormuş bu okul işi. Önceliğim sandığım şeylerin önemli olmadığını, önemsiz saydığım şeylerin yoluma taş koyacağını bilmeden başlamışım ben bu işe. Gittiğim okullarda bize uyanı bulmak için sorular sorup duruyorum. Arkamdan (bazen yüzüme) bilinçli ebeveyn diyorlardır eminim ama ben bilinçsizce aklıma gelenleri sorup duruyorum. Yeni bir okula gideceğimizi düşündüğüm anda karnıma ağrılar girmeye başlıyor, sanki görüşmeye değil sınava gidiyorum.

Daha dün en iyi okul eve yakın okuldur diye kendimce çıkarımlarda bulunurken bugün bambaşka şeyler düşünüyorum. Sınıflarda gördüğüm kocaman plazma tvlere taktım mesela. Ne gerek var dedim. Oyuncaklar, materyaller az geldi gözüme, sevmedim. Sınıftan başka alan yok, aktivite sınıfı yok, sıkılır çocuk burda bütün gün diye kendimi yedim. Sonuç olarak eve yakın okulu listemden eledim. Eleyince biraz da olsa rahatladım ama.

İlk gittiğimiz okul birçok özelliğiyle çok içime sindi aslında. Özellikle dünkünü gördükten sonra. Tek dezavantajı bahçesinin çok işlevsel olmaması. Ama tavşanları bile var. Bahçe konusunu çok takmayayım diyorum bir yandan. Evimizin önü yeşillik zaten, ayrıca Defne bütün yaz köyde bahçenin en doğal halini dibine kadar yaşıyor.

Bale, dans, satranç vs. bunlar da benim olmazsa olmazlarım değil. İstediğim sadece Defne'nin rahat ve mutlu olabileceği bir ortam. Bunu da yaşamadan göremeyeceğiz. Ama önemli gördüğüm başka şeyler var.

Okulun mutfağı. Yemekler orada mı pişiyor? Neler pişiyor?
Tuvaletleri. Linkteki okulun tuvaletleri çok sevimliydi ve çok temiz.
Öğretmene yarımcı olan bir bayan var mı? 15 çocukla aynı anda tek başına ilgilenmek bana zor görünüyor. Birinin çişi gelse diğerleri yalnız mı kalacak diye düşünüyorum.
Çocuklar sadece sınıfta mı tıkılacaklar? Farklı aktiviteler için farklı mekanlar var mı? Bütün gün sınıfta sıkılırlar yahu:) 4 yaşında bile değiller.
Okul dışı aktiviteler var mı? Gezmece, görmece...
Pedagog konusu var bir de. Haftada bir geliyormuş. haftada bir 50-60 çocuğu tanımak için yeterli bir süre değil tabi. O nedenle bu pedagog işinden çok fazla beklentim yok. Ama ihtiyaç halinde, araştırıp soruşturmaya gerek kalmadan görüşüp danışabileceğim birinin olduğunu bilmek güzel yine de.
İnternetsever bir anne olarak güncellenen, aktiviteleri, yemek listelerini görebileceğim bir internet sitesi olması da benim için bir artı.
Kurum müdüresinin işin içinden gelen, konuya hakim, eğitimci, daha önemlisi okul öncesi öğretmeni olmasını da avantaj olarak görüyorum.

Bunlar bile bir okulu iyi yapmaya yetmez tabi. Dediğim gibi yaşayıp göreceğiz. Ruhum kaldırırsa bir okul daha görmeyi düşünüyorum ama çok zor geliyor yalan değil. Her seferinde stres yaşıyorum. Böyle herşey bir anda olup bitiverse, eylül gelse, bir ay geçse, Defne alışmış olsa...

Fotoğraflar Kardelen Kooperatifinde. Burcu DEMİREL'den

10 yorum:

  1. Haklısın canım düşündükce beni de afakan basıyor daha şimdiden, umarım Defne için en iyi okul olur ve hemencik alışır. Pazar günü gayet iyiydi sonraki huysuzluğu da normal.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Daha bu ne ki :) ben bu sene Anaokula başlattım küçük beyi . Kreş aradığım günleri mumla aradım , İlkokula başlarken bu telaşlar paranoya ya dönecek benden söylemesi :))

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş. daha çok deneyim istiyoruz. bende başlamak istiyorum araştırmaya açıkça KORKUYORUM. dipsiz bir kuyu. en iyi bu demek ve ya en iyisi o değilse korkusu:((

    YanıtlaSil
  4. ahh ahh gerçekten zor iş kreş seçmek. Aynı şeyleri biz de yaşadık:) Hele bir de 2 yaşında daha konuşmayı, kendi derdini anlatamadığı bir dönemde:) Çok yer gezdik. Birinde var olan diğerinde yok, onun burası, bunun şurası derken istediğimiz gibi bir yer bulduk. 3 senedir aynı yere devam ediyor. İlk günkü memluniyetimiz aynen devam:) Bu sene artık anaokulna başlayacak. Kafamız da bir yer vardı. Başka yerlere bakmadan gittik kaydını yaptırdık. İyi olur inşallah. Eminim sen de içine sinen ve Defne'nin mutlu olacağı bir okul bulacaksın, bu sıkıntıların da geçecek:)) Bu arada Maşallah Defne çok tatlı, hele o saçlara bayılıyorum:))

    YanıtlaSil
  5. hem de çok zor füsun :(( eylül ayı bizim için de bir dönüm noktası olacak..bir aksilik çıkmazsa kerem de başlayacak...ama nereye ?? işte bu bir soru işareti...
    mutfağı,öğretmeni,bahçesi,yardımcısı ,sınıflar...derken kafam benim de karışık :((
    üstelik bizim çok seçeneğimiz de yok...inşallah en hayırlısı olur hepimiz için...

    YanıtlaSil
  6. Okul oyuncaksiz olmasi acaba bu durumla ilgili miydi? Cunku Evren'in anlattiklarini sevdim ben...

    http://basitbiryasam.blogspot.com/2010/08/oyuncaksiz-anaokullari-ve-patagonya.html

    YanıtlaSil
  7. Yağmur'un 3.kreşinde aradığımızı bulduk biz :( Şimdi iyi ama Eylül'de okul öncesi anaokulu başlayacak ve ben daha okul bakmadım :((((
    Zor be gülüm her dönem zor(muş)

    YanıtlaSil
  8. çok zor Füsun haklısın, hele ki biz çok erken başladık.Gerçekten de gezerken sana daha önce önemli gelenlerin aslında hiç bir önemi olmadığını farkediyorsun. Az oyuncak, geniş alan, bol güleryüz ve çocuğu kucağına alan öğretmenler gördüğümüz yerde durmuştuk biz.Hala da aynı yerdeyiz şükür, umarım sen de en kısa zamanda içine sinen bir okul bulursun.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. denizcim seni basmasın afakanlar en azından yakınında olacak, o da çok güzel bence

    damlaa ne diyorsun? yandık desene:)

    fatoşcum en iyi diye birşey yok zaten, hepsinin artıları eksileri var. yaşadıkça yazacağım deneyimleri umarım

    lolipu sizin işiniz zormuş cidden, hem küçük hem derdini anlatamaz. Neyse ki şanslıymışsınız iyi bir okula denk gelmişsiniz. darısı başımıza:)

    bahriyecim seçeneksizlik de kötü ama belki çok cici, istediğiniz gibi bir yer çıkıverir karşınıza

    berceste hoşgeldin:) aslında orada tam ifade edemedim, okulu kötülemek de istemedim fazla. bizim evde de çok az oyuncağımız vardır hatta gönül ister ki hiç oyuncağın olmadığı bir montessori okuluna gönderebileyim ama maalesef yok işte. oyuncak az derken çocukların oyalanabileceği, eğlenerek vakit geçirebileceği çok fazla şey yoktu. 2 kuru sınıf ve koca koca plazmalar. onlardan ürktüm ben biraz da aslında:)

    baharcım hepimize kolay gelsin cidden zor işler bunlar. anaokulu da önemli ama ilkokul seçmek, o bambaşka, ne yapacağız bakalım?

    YanıtlaSil
  10. zeynepcim aynen öyle bir yer işte istediğim, bir de sıkılmayacağı oyalanabileceği şeyler olsun istiyorum ortamda. umarım memnun kalırız seçtiğimiz okuldan

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails