Böyle başladı, böyle bitti...


16 ay emzirdim Defne'yi. İlk zamanlar hiç ihtiyacımız olmamıştı biberona ama hamileyken bir heves almıştım şu miniminnacık, sevimli şeyi. Sanırım bütün hamilelerin ilk aldığı eşyalardan biri kendisi. Bakıp bakıp severdim o zamanlar. Şimdi de Defne'ye oyuncak oldu, bebeklerini besliyor onunla.

Ek gıdaya geçtiğimiz dönemde su içsin, ıhlamur içsin diye bir gayret alıştırdık biberona. Oysa ki o zamanlar Defne'ye bakan bakıcı teyzesi gayet de güzel bardakla içiriyor, verdiğim bibeonu kullanmıyordu. Aklı eren, 2-2,5 yaşını geçmiş çocukları bağlandıkları alışkanlıklarından vazgeçirme süreci beni hem korkutuyor hem üzüyor. Birkaç gün de olsa zor oluyor çünkü. Bu bıraktırma işi yüzünden biberona da alıştırmamayı tercih ederdim. Emzik emmedi, biberon da kullanmayabilirdi. Zaten temizliği, BPA sı derken, en güzeli hiç kullanmayıp kafanın rahat olması belki.

1 yaşına kadar, belki daha sonra da çok bağımlı olmadı biberona. Ama emzirmeyi bırakıp süte başladıktan sonra çok alıştı. Koca çocuğu biberon sevdalısı yaptık resmen. Ihlamurunu, pekmezli suyunu, sütünü, herşeyi biberonda istiyordu. Kolay geliyordu tabi. Gün içinde neyse de uykuya geçerken içmesi beni çok düşündürüyordu. Hem dişlerin temizliği, hem uyku yardımcısı olduğundan bıraktırmanın zorluğu vs vs. Birkaç kere deneyip sonuç da alamayınca iyice korktum. Doğumgününden birkaç gün sonra, çok fazla yoğurt yemesini bahane edip uyurken vermedim. Aslında hata ettim, önceden hazırlamam, yerine birşeyler koymam gerekliydi belki. Düşünemedim. O gün ağladı biraz. Biraz da anneannesinin varlığından yüz buldu. Onu odadan gönderince susuverdi. Bana süt getir, hemen getir demesi hala kulaklarımda:( Ondan sonraki günler bardakla ve pipetle içip yatışa geçti. Bir de yanımıza su alıp ağzını çalkalayıp bir bardağa tükürmesine izin veriyoruz, bunu çok seviyor. Ama genel olarak çok fazla süt talep etmiyor. Çoğu geceler içmeden uyuyor. Bu da hem gece işemesi hem de sütle ilgili hergün duyduğum olumsuz şeyler yüzünden benim işime geliyor.

Son içtiği biberon da fotoğraftaki büyük abi:)) Hepsini anı kutusunda saklayacağım.

3 yaşına 1 hafta kala gece bezini de tamamen bıraktı. Daha önce defalarca deneyip, hep geri dönmüştük. Bir de söz konusu çocuk olunca belli bir süre geçmeden emin olmamak gerektiğini bilmezmiş gibi her seferinde yazdım buraya. Ama bu sefer kesin oldu bu iş. 1 aya yaklaştı ve sadece 2 kaza var. O kadar da olacak artık.

Gerçekten büyüyor...

Not: Bir önceki postun yorumlarına uzun uzun cevap yazdım az önce ama yayınla dememle blogger yardım sayfasında buldum kendimi. Yorum yazamıyorum, yazdıklarım da boşa gitti, çok üzgünüm. Yorumların her biri çok değerli benim için. Nolur kusura bakmayın:(

10 yorum:

  1. canım anneler gününü kutluyorum seni ve minik defneyi çoook öpüyorum ne kadar büyümüş maşşalh darısı Can'a bizim Can' da yavaş yavşa büyüyor allah onların acısını yaşatmasın. sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Elayıda alıstırdım ben kesince emzirmeden , ne salaklık. Cesit cesit sulugu var , aynı içecegi suluktan degilde biberondan içmeyi tercih ediyor hep. gecenlerde dr.uda yavas yavas bırakın biberonu diye salık verdi . bakalım , bu yaz işimiz cok , bezi bırakacagız , biberonu bırakacagız.

    tebrikler kuzuya

    YanıtlaSil
  3. Ah Füs'üm geçmiş olsun, çok sevindim. Benim de önümde aynı iki sınav var:(

    YanıtlaSil
  4. bende kullandığımız herbişeyi saklıyorum. Özel kutumuz var bunun için. Yağmur öğrendi tabi içinde neler olduğunu. Geçen gün ben bebekliğimi özledim bakalım neler kullanmışım diye açtı. herbirini inceledi :)
    canım bu arada anneler günün çok çok kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  5. gözünüz aydın, gece bezini biz tuvalete alıştığında hemen bıraktık sadece hasta olduğu zamanlarda bezliyorum ben de :=)
    Bizim de yatak odasına geçişimizi merak ediyorum..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. bende de aventin birkaç kez kullanılmış biberonu durup duruyor. anı kutusu iyi fikirmiş :) tebrik ediyorum defne yi gece beziniz çıkmış.. kazalar ilk aylarda çok normal. bir de hastalık dönemlerinde olabiliyor gerçekten ama bir süre sonra (6-9 ay) yok denecek kadar da azalıyor.

    YanıtlaSil
  7. ohh masallah ona tabıı kazasız olmaz bız hala yapıyoruz kazadan sayılırsa:)

    YanıtlaSil
  8. oğlum 4 yaşına girecek.yatmadan yarım biberon süt içiyor.ve halen gece bezliyoruz.muhtemelen süt içdiği için tutamıyor.bende bardağa geçmek istiyorum.birkaç kez önerdim.bağırmya başladı.sanırım ağlamadn bırakamıyacak.bıraktırıncada sütden mahrum kalacak diye endişeleniyorum.ya hiç içmezse?bu konuda deneyimi olan varsa sevinirim:)))

    YanıtlaSil
  9. şükrancım çok teşekkürler, senin de günün kutlu olsun

    denizcim sağol, darısı başınıza

    ela da inşallah kolayca halleder hepsini hayatcım, kolay gelsin şimdiden

    özlem bezi de aynı anda bırakmıştı bizimkiler, nilsunun da az kalmıştır bence, kolay gelsin canım

    yerim o yağmuru, bebekliğini mi özlermiş:)) senin de kutlu olsun canım

    güneşcim o da ayrı bir konu valla, inşallah kolay olur

    anne kaleminden kutuya sığmaz oldu artık anılar, büyütmek lazım aslında:)

    nohut odacım, olur öyle, küçükler daha:)

    edanik maalesef biraz ağlamaları kaçınılmaz, çok alışıyorlar çünkü. inşallah çok sorun yaşamadan vazgeçer. süt konusunu da çok takma bencei yoğurt yiyor ayran içiyorsa daha iyi hatta

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails