Cumartesi sabahı baktım ki hava çok güzel, yarına ne olacağı da belli değil, “yürüyün gidiyoruz” dedim ev ahalisine. “Nereye” dedi eşim, ben ve buradaki arkadaşlarım biliyoruz da adamcağızın haberi yok tabi haftasonu kahvaltı planlarından. “Kahvaltıya” dedim, “nerden çıktı” dedi ama hoşuna da gitti aslında, evdeki kahvaltı pek iştah açıcı olmayacak çünkü, o da biliyor.

Kalktık gittik, bulduğumuz, güzel görünen ilk yere girdik, yeşillikler içinde bir alabalık tesisiymiş, kimsecikler yoktu, çocuk parkı da vardı. Ama bir dahaki sefere atla gezinti yapılabilen bir yer varmış oraya gideceğiz, Defne atları görsün. Resimlerinden tanıyor, görünce at diyor ama gerçeğini görünce ne yapacak çok merak ediyorum. (Bu arada ben buraları yeşillik zannederdim ama İnebolu’dan sonra gördüm ki buradaki hiçbir şeymiş. Şimdi gittiğimiz her yerde buranın doğası da güzel değilmiş, daha yeşillik bir yer yok mudur ki demekten kendimi alamıyorum.)


Biraz da Defne…
Pazar günü babası uyutmayı denedi, bir yatakta bir ayakta sallarken uykusu dağıldı çocuğun, baktım uyumadı diye getiriyor, ben aldım yatağına koydum, biraz salladım ve uyudu. Tam 2,5 saat. Akşam da bu sayede çok güzel geçti, ne huysuzluk, ne gereksiz ağlama. Gece de normal uyku saatinde uyudu yine. Dün babası bakıyordu, önce uzun bir yürüyüşe çıkmışlar, dönüşte de çorbasını içirip yatırmış. Tam 3 saat uyudu, günümüz de güzel geçti bu sayede. Bakalım bugün ne olacak?

Her gün kendi kendine yeni bir kelime öğreniyor bu aralar. Dün mutfak çekmecesini açıp eline bir şey aldı, düddeç diyor, bir baktım süzgeç. Soyunan birini görsün banyo diyor, bıcı bıcı sadece el yıkamak için kullanılıyor artık. Sabah kemerimi takarken memer diyordu. Makyaj malzemelerimi karıştırıp boya diyor, allık fırçasını yüzüne sürüyor.

Herşeyin içine bakmak istiyor, özellikle ocakta pişen yemeklerin. Koşa koşa mutfağa gelip göster göster diyor. Ayak, bacak, el, dil, diş, kulak hepsini söylüyor, gösteriyor. Biberonu sıcaksa sıcak deyip geri veriyor, soğutup veriyoruz, iyi diyor ve içiyor. Sanırım iyi demeyi benden kapmış, ben çok kullanırım çünkü. Geçen gün arabada eşim klimayı ayarlarken sordu, içerisi nasıl sıcak mı diye, Defne benden önce atlayıp iyi dedi. Sıpa yaa, çok tatlı oldu çok.

Oyun oynarken kucağa oturma huyu çıktı bu aralar. Önce yerde karşılıklı oturuyoruz, bir süre sonra kalkıp popsunu döndürüp kıytın kıytın (ne demekse bu) yanaşıyor, kucağa oturup öyle devam ediyor oyununa. Ben de o arada mıncıklayıp duruyorum, fırsattan istifade.

Ayaklarını uzatıp uzattım diyor, üstünü çıkarınca üşüdüm mont diyor, heryer her şey düzgün olsun istiyor, en ufak bir yamukluğa tahmmülü yok. Herhangi bir eşya biraz yamuk duruyorsa, mamuk, düzelt diyerek mutlaka bize düzelttiriyor.

Ama bu kadar kelimeye rağmen hala iki lafı bir araya getiremedi. Merakla bekliyoruz bakalım, ne zaman iki kelimelik bir cümle kuracak diye. Çok önemli değil tabi, istediği zaman kursun benimki sadece merak, bu kadar kelime söylüyorken cümle de kurabilir diye düşünmüştüm, kurmayabiliyormuş demek ki.

Bunlar da pembe ponponlu çorapları, beyazları da var, çok şekerler, Yalnız ilk günün sonunda ponpoların birer tanesi düştü, söküldü. Neyse ben yaparım kızıma sağlam ponponlar:)

Ek 1: Asıl yazmak istediklerimi unutmuşum. Bu ay iki tane dişi çıktı Defne'nin. aylardır 8 dişle bekliyordu kuzum. İlki sol arkadaki azı dişi, nezle mi diş mi diye yazmıştım hatta, ondan sonra çıktı. Sanırım ayın 14'ü gibi de sağ üst köpek dişi patlamış. O gece çok sık uyandı, bizi ağaç etti, birkaç gün sonra da dişi farkettim, elime geliyordu. Unutmayayım diye yazayım dedim.
Ek 2:Belli etmesem de beni huzursuz eden bir durum vardı. Son aylarda Defne odadan odaya geçmeyi buırak odada bir köşeden diğerine yalnız gitmek istemiyordu, korktum diyordu. İlerideki sehpadan oyuncağını almaya bile beraber gidiyorduk. Üstüne gitmedim, belli etmedim ama sürekli olmasından da tırsmadım değil. Neyse ki bu ay kendi kendine geçti. Şimdi benim yanımdayken bir bakıyorum koşa koşa kend başına diğer odaya gidiyor. Arkasından gelen varsa karanlık odalara bile giriyor ve ışığı açıyor. Malum bizim elektrik düğmeleri yerden 2 karış yüksekte nerdeyse:)

26 yorum:

  1. Cümle kurmaya başladı mı tutamayacaksın Füsuncum, üstüne hep konuşsun da döktürsün diye bekleyeceksin, bir başlıyorlar pir başlıyorlar! :)))
    Bu arada kahvaltı süper görünüyor ama mekan adı vermemişsin. Neresidir burası hangi şehirdir, yolumuz düşerse bilelim, gidelim :)))

    YanıtlaSil
  2. Füsuncuğum yazından ışık saçılıyor biliyor musun? Çok pozitif çok hoşuma giden bir yazı olmuş.Ne kadar çok kelime öğrenmiş,Rüya söyleyebildiklerini bile tembellikten ıh diye gösterip bakıyor keyfine.
    Çoraplarına da bayıldım.Öpüyorum ikinizide.

    YanıtlaSil
  3. kahvaltı sofrasına bayıldım yarasın.. ne iyi yapmışsınız istanbul'da havalar yine kötüleşti sis var hatta.. düzelir düzelmez bizde gidelim cancağazım çekti..
    defne'nin mini eteğini yerim ponponlu çorabıda harika..
    Ayrıca ÖĞRETMENLER GÜNÜN KUTLU OLSUN!...

    YanıtlaSil
  4. kızııııııııııımmm yerm ben o boğum boğum bacakları ponponunu sevsinler
    demek toton toton yanaşıyor kucağına ha? severim onun totosunu çok güldüm
    kahvaltıda çok güzel görünüyor hele bi de güneşli bi günde oooh dadından yenmez

    YanıtlaSil
  5. Sefanız olsun bee ohh en çok ta ponponları beğendim ben :):)
    yerim o tombişleri..
    Ay benim kızım olsa anası gibi kara kuru bişle olurdu yaa çok seviyorum lşöyle tombiş tombiş tam sıkmalık ::)

    YanıtlaSil
  6. aman aman masallah
    Defnenin uyku durumu sahane,
    kahvalti resmi sahane,
    defnenin resimleri sahane
    daha ne olsun super

    YanıtlaSil
  7. bir ara öğle uykusundan vazgeçmişti diil mi, bu uyku haberleri süper...
    O günleri görebilecek miyim?
    3 Saat uyku! Neler yapmam ben o kadar saatte :)))

    YanıtlaSil
  8. sibelcim konuşunca da susturmaya çalışacağız sanırım bu sıpaları:))
    gittiğimiz yer izmit maşukiye tarafları, gelin biz götürürüz sizi:))

    elifcim hafta sonu ve dün iyi geldi güzel geçti, yazıma da yansımış demek, senin yorumun da ışık saçıyor:))

    gülcancım çok teşekkürler canım
    siz de gidin iyice kış gelmeden, iyi geliyor insana

    YanıtlaSil
  9. meltemcim aynen öyle yanaşıyor walla, totoşunu yanaştırıp oturuyor:))

    melikecim hiç belli olmuyor walla, ben şu an zayıflıktan zafiyet geçirmek üzereyim, bak defneye:)) zaten hiçbir şeyi bana benzemiyor

    kirazım şimdilik şahane de bakalım bugün anneanneyle ne yaptılar, merak içindeyim

    YanıtlaSil
  10. denizcim sorma, geçen hafta hiç uyumamıştı, h.sonu biz uyuttuk da bakalım bugün ne oldu, 3 saat de biraz abartı oldu hakkaten:)) toptan acısını çıkardı heralde geçen haftanın

    YanıtlaSil
  11. Tekrar oglen uykusuna başlamanıza sevindim. Öğlen uyumamuş kuzular canavara nasıl dönüşüyor iyi bilirim :(
    Bende bir ara cümleler için böyle sabırsızlanmıştım. Merak etme bu hızla yakındır bence. Omerde bir başladı şimdi 3-4 kelimelik cümleleri rahatlıkla kuruyor...
    O ponponlu toniş ayakları ısırdım hafifcene...

    YanıtlaSil
  12. Füsuncum,güzel bir haftasonu geçirmenize çok sevindim,kahvaltı nefis gözüküyor..Defnoşta bol bol uyumuş,sende rahatlamışsındır biraz..Dil gelişiminize hayranım,bizde hala pek bir şey yok:))İkinizide çok öpüyorum.Öğretmenler günün kutlu olsun canım.

    YanıtlaSil
  13. canikom çok sevindim uyumaya başlamasına.
    iyi yapmışsınız ya arada böyle değişiklikler saüper olur.bizim burda bahara kadar hayal.hele de benim eşimle.kızı üşütür diye hAYATta çıkmaz :D defnoş yakıyor ortalığı gene maşallah

    YanıtlaSil
  14. Dişleri çıkan çocuklara seviniyorum ben bizimde henüz 6 dişimiz var ve her ateşi ona bağlıyorum nedense :(
    Pişen yemeğe bakma isteği begümde de çok fazla ve o pomponlu çorapları begüm hiç giymeden kopardı :)

    Öğretmler Günün Kutlu Olsun..

    YanıtlaSil
  15. Fusuncugum, bak hersey yoluna girmeye baslamis. Coraplara bayildim ama insanin cani coraplarin icindeki minicik ayaklari isirmak da istiyor...

    YanıtlaSil
  16. Ben bu kırmızı hırkanın ıcınde kını.. yerımm :) masallah sana masallah suphanallah..

    Çok guzel bır hafta sonu gecırmıssınız..Fusuncum..allah agız tadınızı hıc bozmasın...

    Sevgıler..

    YanıtlaSil
  17. Füsuncuğum herşeyin yoluna girmesine çok sevindim inş öğlen uykuları bu düzenle devam eder.Ponponlu çoraplarınızda çok şeker ayrıca çok yakışmış Defnoşuma.Kahvaltıda süper görünüyor.Çok öpüyorum sizi öğretmenelr gününüz kutlu olsun canım

    YanıtlaSil
  18. füsuncum güzel bir hafta sonu geçirmene sevindim.Şimdi bence bu yazının ana fikri şudur ki,(uyku konusunda)olay tamamen Anneanne kaynaklı.Ama hiç canını sıkma Ada da böyle.Nazlarının geçeceğini biliyorlar ve bunu sonuna kadar kullanıyorlar.Seninle beraberken uykusunun düzenli olması da çok güzel.Demekki uyumamayı alışkanlık haline getirmemiş,nabza göre şerbet veriyor küçük hanım:)öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. onun duttecc diyen agzini sevsinler
    Nasil sabirsizlaniyorum bi bilsen oglumun yarim yamalak konustugunu duymak icin ..ama bence cok gec konusacak .
    ben cok gec konusmusum , hemde iki dil duyan cocuklar gec konusurmus..3-4 yasina kadar beklemem insallah !

    Klima icin iyi dedi demek haa haha, ne kadar gulmussunuzdur tahmin edebiliyorum.
    Saclarin lulesini senden almis dimi ? SA-HA-NE bir cimcime bu annesii


    Leon Can'i biliyormusun Efsunun blogu ? Leon Can'in kiz versiyonu resmen (masallah!)

    YanıtlaSil
  20. suinci yapın siz de ponponları defne çok sevdi, hergün oynuyor

    meldicim gel ısır canım, bu arada dün anneanne geldi öğle uykusu yalan oldu, tamamen anneanne kaynaklı anladım iyice

    filizcim çok sağol canım, yiğit de birden konuşacak göreceksin, o şimdi teyp gibi kaydediyor, konuşmayan insan mı var değil mi ama:)

    YanıtlaSil
  21. şulecim ama sizin oralar da üşütülmeyecek gibi değil ki, dikkat edin bilgoşa
    dün uyumamış ühhhüü

    güneşcim çok sağol canım, begüm de çok zorlanmadan çıkarır inşallah dişlerini

    umurcum öptüm canım seni

    YanıtlaSil
  22. doğacım çok sağol, kimsenin ağzının tadı bozulmasın inşallah

    eminecim çok teşekkür ederim, ah bir görüşsek de kızları yesek karşılıklı ya

    başakcım aynen dediğin gibi, dün anneme de söyledim, senin uyumazsa yataktan alacağını biliyor, uyumamak için inat ediyor diye, anneanneler babaanneler kıyamıyor işte, sanki biz uyutunca kıymış oluyoruz ya neyse...
    öptüm canım

    yelizcim saçlarım eskiden kıvır kıvıerdı ama gitgide düzleşti, şu an bayağı düz gibi
    ilyasın geç konuşması çok normal, kaç dil duyuyor çocuk, ama bir konuşunca da hepsini birden konuşacak ne güzel:)

    YanıtlaSil
  23. canım merhaba birkaç post birden okudum gene teknolojiden mahrumdum..
    uykular düzene girecek bak göreceksin sabır ;)
    biliyor musun deniz de aynı defne gibi "iyi" hadisesinde çok şekerler di mi insanın ısırası geliyor..
    ponponların içindeki tombilik bacakları ısırıyorum bu arada öptüm seni ve tatlı defnemi..

    YanıtlaSil
  24. evet canım ya yine yoktun bir süredir, devamsızlığın artıyor bak:))
    gerçekten çok şekerler, her dk sıkıp ısırmak lazım bunlar, ben de sizi öptüm çok

    YanıtlaSil
  25. çok şirinmiş defne hanım sarı şeker, allah bağışlasın :)

    YanıtlaSil
  26. çok teşekkür ederiz cecilia

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails