Bir Annenin Saçmaları vol II

Aktivite yapan anneler bu ara çok üzüldü, canı sıkıldı. Bloglar kapandı (çok üzgünüm), bazı yerlerde iş çok çirkin boyutlara vardı.
Kapitalist sistemin bilmemnesi bile olduk ya ona çok güldüm ama:)
Ben kendi adıma aktivite yapıyorsam sadece eğlenmek, hoş vakit geçirmek için yapıyorum. Bir yararı oluyorsa da ne ala. Çocuklarla oynamayı pek bilmeyen, eskiden beri de pek hazetmeyen bir insan olarak "aktivite" dediğimiz şey benim kurtarıcım oluyor açıkçası. Derdim ne çok zeki, başarılı bir insan yaratmak ne de efendi, uslu uslu oturan büyümüş de küçülmüş bir çocuk yetiştirmek. Benim kızım mutlu olsun, bana yeter. İsterse okumasın, doğru karar verebilen, ne istediğini bilen bir insan olsun, varsa yeteneklerini kullanabilsin, bu kadar.
Ne despot bir anneyim, ne sıkıyönetim uyguluyorum, ne de aktivite zamanı diye çocuğu boğuyorum. Her zaman söyledim burada da, haftada 1 birşey yapıyorsam, buraya arka arkaya dizince sürekli aktivite halindeyiz gibi görülüyor, aman görünüşe aldanmayın diye. Özellikle bakın ben aktivite yapıyorum, mükemmel anneyim imajı yaratmamaya gayret ettim. Bu yola birlikte çıktığımız birkaç arkadaşımla (Filiz, Emine ve Şule) paylaşmak amacıyla koydum bloga da. İşine yarayanların olduğunu gördükçe de devam ettim. Kendi fikrim diye de satmadım, yerli yabancı bloglardan pek güzel kopyaladığımı söyledim.
Uzun zamandır aktivite yapmıyoruz zaten, Defne isterse katılırsa yapıyoruz, aksi zaten mümkün değil.
Tamamen montessoriye dayalı bir çocuk yetiştirme sistemim zaten yok. Beğendiğim yönleri alıp kullanıyorum, yakın buluyorum kendime. Bu yöntemi tanımasaydım da yaptıklarım aşağı yukarı benzer şeyler olurdu zaten. Bu açıdan benim içim çok rahat, ne yaptığımı biliyorum. Ben mutlu kızım mutlu, var mı ötesi...
Kontrol delisi, baskıcı bir anne asla olmadım, olamam da. Yapıma ters zaten. Mutlaka yazmak mı gerekiyor acaba, evdeki özgür, çocuğa saygı duyulan ortamı, seçmesine izin verdiğimiz halleri, düşünce kaldırmadığımızı falan.
Ohh ya, yazdım da rahatladım, hafifledim, kafamda dönüp duracağına burada dursun dedim, iyi de ettim.

20 yorum:

  1. canımmm,
    cok uzuldun biliyorum ama sıkma artik canını nolur!

    hadi gel ekolojik pazara gidelim biz :)

    YanıtlaSil
  2. Hicbirimiz kontrol delisi anneler degiliz .
    Etrafta kontrol delisi anneler oldugunu savunanlar var ya , hah iste onlari bilemem !
    Ayrica tabiki zeki bir cocuk yetistirme amacimizda var , neden olmasin ki .
    Ben surekli AKTIVITE yapiyorum ve aktivite kelimesinede , aktivotenin kendisinede bayiliyorum !
    Cocugum havuzda o kadar farkli ki artik , kendine guveni geldi , suda oynamaya bayiliyor, eline kalem aldiginda ne yapmasi gerektigini biliyor , oyun hamurlarini yogurmaya bayiliyor , spora gidiyoruz ya o kadar dengeli ki artik , nereye nasil tirmanacagini biliyor.
    Bunlari soyluyorsakta eger , anneler bakin bu islerin faydasi var demek ve tavsiye etmek icindir.

    eline iki sey ver takirdatsin o zaman takdir etmelik , aktivite yarat , oyun guruparina gtur o zaman tuu kaka , hirli ana ..Olur mu allah askina , deliler bile guler buna :)) ( ben guldum ama deli oldugumdan diil haaa )

    Biliyorsun uzun zamandir takip ediyorum eni ve bayiliyorum (bunu daha once dile getirmemistim , gaza geldim galiba )

    Oyle de guzel aktiviteler yapiyorsun ki , yapmakla kalmiyor bizede fikir veriyorsun .

    Konu nedir tam olarak bilmiyorum , disinda kaldim ama su aktivite dusmani olanlara hep irite olmusumdur...Onlarda kendi capinda cabalayan , aktivite yapan insanlar aslinda , maksat zitlik olsun , birilerinin siniri bozulsun , ilgi uzerlerine cekilsin vs

    dedigim gibi , senin bahsettigin nedir bilmiyorum ama her ne ise bosveeer ...

    bu hafta sonuna bi aktivite ver de yapalim hocam :)))

    opuyorum cokkk

    haa bu arada kimim ben , tanidin mi :)

    YanıtlaSil
  3. kirazım yok yok yazdım ya rahatladım ama üzülmüştüm hakkaten
    pazara gidelim bir ördek alalım:))

    aaa yelish olmuşsun:)) tanımaz mıyım. her bir söylediğine katılıyorum canım, bu hafta sonu serbestsiniz, takılın kafanıza göre:))

    YanıtlaSil
  4. füsuncuğum,ben de kendi adıma bir açıklama ihtiyacı hissettim ki;yanlış anlaşıldığımı düşünenlerdenim bu aralar.
    hep yazıyorum aktivite yapmayı pek beceremeyenlerdenim ben,istiyorum bazen ama ırmak bir süre aynı yerde durmayı sevmediğinden ve benim de yaratıcılık konusundaki kısırlığımdan ortaya pek bişey çıkmıyor doğru dürüst.ama bu yüzden aktivite yapan annelere tukaka dediğim gibi bişey çıkmasın ortaya,çok üzülürüm.ama öyle bloglar var ki; okuduğum zaman ağzım açık kalıyor,şimdi bu ortaya çıkan şaheseri gerçekten çocuk mu yaptı yoksa anne mi yaptı anlayamadığım.ben 15 aylık kabına sığmaz bir enerjisi var diye bahsedilen bir çocuğun benim bile oturup beceremeyeceğim elişi harikası şeyleri üretebileceğini ve bunun da aktivite adı altında yapılıp zeka geliştirici bir yanı olmadığını bu noktada çocuğun boğulabileceğini düşünüyorum.
    seni ise asla bu kategoriye sokmuyorum,seni taklit etmişliğim var(aktivite babındaaaaaaa.))))))))

    YanıtlaSil
  5. Füsuncum eş zamanlı yazmışız, sabahtan beri yazacağım vakit bulamamıştım. Ne kötü birkaç gün geçirdik ama neyse bugün konuşuldu ve geçti. Hepimiz ne kadar dolmuşuz olanlara. Bazı şeyler yazılmadan, konuşulmadan çözülemiyor işte. Ohhh rahatladık.

    YanıtlaSil
  6. Füsuncum eş zamanlı yazmışız, sabahtan beri yazacağım vakit bulamamıştım. Ne kötü birkaç gün geçirdik ama neyse bugün konuşuldu ve geçti. Hepimiz ne kadar dolmuşuz olanlara. Bazı şeyler yazılmadan, konuşulmadan çözülemiyor işte. Ohhh rahatladık.

    YanıtlaSil
  7. bir kaç gündür düzen değişikliğimizden dolayı pek giremedim bloglar alemine aslında girdim de yorum bırakamadım.
    malum şahıs(lar)ı da olay yerinde inceleyemedim.
    archisugarı nuranı seni üzen kim üleeeeeeeennn :d
    füsücüm böyle tipler hep vardır ve olacaktır,herşeye muhalefet,bişey begenmeyen,kompleksli.
    dediğin gibi biz kah eğlenmek için kah çocugumuzun yuzundeki tepkiyi görmek için bir şeyler hazırlıyoruz,yapıyoruz.ha o arada zekası da gelişirse,ince motor becerilerine de birşeyler katabilirsek ne ala.
    neyse mirim öperim çok

    YanıtlaSil
  8. şimdi füsuncum
    yazılanları iyi okumak gerek. ben "aktivite yapan anneler kasıyor zorluyor" gibi bir ifade kullanmadım. gelen yorumlar bile benim üstüme kalmış gibi oluyor-ki çok üzücü. herkesin çocuk yetiştirme konusundaki hassasiyeti farklıdır. ben kendi geldiğim noktayı izah ederken "aaa hiç de değil ben kasmıyorum kardeşim" yorumları çok can sıkıcı. üstelik olayın kişiselleştirilmesi gibi bir sonuca daha varıldı ki çok daha vahimi bu. olaya en serinkanlı ve naif bakanlardan biri de sen oldun, teşekkür ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. İçini dökmen çok iyi olmuş arkadaşım..Sen ve mınık melegım nasıl mutluysanız... dogrusu da odur.. ötesi yok..

    Sızı sevıyoruz..

    Şenay ve kurbaası :) Doğa

    YanıtlaSil
  10. Canım,bende son yazılan konuşulan konulara çok üzüldüm..Herkes evladı için doğru bildiğini yapmakta özgür..Neden bu eleştiriler,ti ye almalar anlamadım..Kimse çocuğuna zorla aktivite yaptırmıyor,dediğin gibi yaptıramaz da zaten..Tek amacımız mutlu çocuklar yetiştirebilmek..
    Tatsız konular malesef,Ben de bu blogu senin ısrarınla açtım(yapamam zannediyordum)..Amacım sevdiğim arkadaşlarımla paylaşımdı sadece..Çok öpüyorum canım seni.İyi seminerler..

    YanıtlaSil
  11. merhaba
    herkes, evladi icin en iyisini yapmaya calisiyor.. enneligin dogrusu yanlisi yok.. herkesn kendince dogrusu var. kendi dunyalarimizda kendi anneligimizi yasiyoruz. tamamen bosverip umursamadan bakan kisilerde anne, kaliteli zaman ayirmaya calisip aktivite yapanlarda. yanlis olan bunlari karsilastirmak zaten. neye gore iyi veya kotu. her anne, kendi cocugu icin en iyisidir, en mukemmelidir. koylerde cocuklar sokaklarda buyuyor, kimse kimsenin umurunda degil. onlarin anneleri anne degil mi ? ise boyle bakiyorum ben. Füsun, bence kafana takma. kendince dogrusu ne ise onu yap. kimseyede aciklama yapmak zorunda degilsin bence. hepimiz anneyiz ve kimse kimseden daha iyi degil..
    elestirenlerede olumlu bakmak gerek, kendi fikirlerini yaziyorlar. sevgiler, cok opuyorum fistigini..

    YanıtlaSil
  12. canım ne kadar haklısın ne güzel dökmüşün içini benimde düşüncelerim seninle defne mi öpp mutlu güzel gülen kızını

    YanıtlaSil
  13. Ya Füsunum bişeyler oluyo bloglarda ama ne oluyo hiç anlamış değilim, ben pozitifim diye ortalarda dolaşırken herkes kırılıyo birbirlerine, anlamadım gitti. Canım benim dediğin gibi hepimiz çocuklarımızın mutluluğu için uğraşıyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Füsfüs,
    Kendin olmak denilen şey işte tam da budur ve bunun eğrisi doğrusu yoktur. Ben eminim bizler gibi sağlam kadınların çocukları da böyle tuhaf şeyler karşısında sağlam durmayı öğrenerek büyür, sağlam olur. Selin'i böyle yetiştirebileyim, daha ne isterim? Etrafımda bunca sağlam kadının aynen öyle büyüyen çocuklarının olduğunu bildikten sonra.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil
  15. Sen ve kızın mutluysa gerisinin önemi zaten yok ki..Kendilerine dert edipte neden yazıp çizerler hayret bir durum..İşleri yok herhalde..
    Sıkma canını ahmakların saçmalıklarına..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. bir kaç gün uzaklaştım ortalık birbirine girmiş yahu neler oluyor?

    YanıtlaSil
  17. seni şahsen tanımıyorum..hasbelkader bloğunu gördüm ara ara bakıp açıkcası takdir ediyorum.ama bu açıklama süper olmuş..evet en önemlisi kişisel özgüven gerisi fasafiso bencede okusun okumasın özgüveni varsa mutlaka doğru şeler yapacaktır.

    YanıtlaSil
  18. Füsuncuğum çok güzel yazmışsın.Herkes çocuğunu en iyi şekilde yetiştirme derdinde ve bu konuda da özgür.Alaycı bir şekilde yazmanın,eleştirmenin ne anlamı var anlayamadım ve gerçekten üzüldüm bu duruma.Yazdığın gibi amacımız paylaşmak ve çok güzel şeyler paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz.Sende üzülme canım.çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. :)
    aktivite oyun elişi her ne ise yapılsın yapılmasın kim ne isterse onu yapsın çocugunu istedigi gibi yetiştirsin ne gerek var ki bu söylemlere anlayamadım sonuçta anneler üzülüyor..anne bebek bloglarının derdi hiç bitmiyor blog baskısı gene çıktı ortaya fusuncum elişi de yapamıycam artık hay allah :)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails