Kumral Ada Mavi Tuna


Hafızama çok güvenirim hep ama nedense okuduğum kitapların içeriğini, üzerinden az bir zaman geçince unutuveriririm. Hissettiklerimi değil ama. Bu kitabı üniversitedeyken okumuştum, hatırladığım tek şey ise ana karakterler ve kitabı çok ama çok sevdiğimdi. En sevdiğin kitap ne diye soranlara hep Kumral Ada Mavi Tuna derdim ama okuduğum her kitabın bana ait olmasını istediğim halde bu kitaba sahip değildim. Son kitap fuarında görünce hemen almıştım, hem bende olsun hem bir kez daha okuyayım, bakalım kendini bana bu kadar sevdiren bu kitapta neler varmış diye...

Köyde başladım okumaya. Okudukça yavaş yavaş hatırladım, daha çok daha çok sevdim bu kez. Belki geçen zaman ve değişen ben, belki o zamanlar bir karış havada olan aklımla anlayamadığım nice ayrıntı fark ettim bu sefer. Yazarın, insanın okudukça okumak isteğini körükleyen yazım tarzına, kelimeleri kullanışına, cümlelerin insana ağızda eriyen çikolata gibi keyif vermesine bu kez daha fazla hayran kaldım. Uzun zamandan beri, konudan bağımsız sadece yazım tarzıyla bu kadar keyif veren bir kitap okumamıştım.

Kitap bir kız ve bir oğlan, iki küçük çocuğun tanışmalarıyla başlıyor. Ünlü sinema sanatçıları v e kızları Ada'nın, Tuna ve ailesinin yaşadığı mütevazi semte gelip yerleşmeleriyle bu iki çocuğun kopmayacak bir şekilde birbirlerine bağlanmalarının temeli atılıyor. Tuna küçüklüğünden itibaren tutku, hayranlık dolu bir aşk besliyor Ada'ya karşı. Sonra çocuklar büyüyor, kardeşler, kuzenler, aşklar, evlilikler, ölümler yaşanıyor. Ve Tuna'nın yaşadığı, asker olarak katıldığı "iç" savaş, ilginç iç savaş var tabii.

Ne yazsam ne anlatsam eksik kalacak, yavan olacak bu kitapla ilgili. Konusu, kurgusu, anlatımı, karakterleri, herşeyiyle farklı, özel, bambaşka benim için.

Umarım okur ve seversiniz...

Mabel mi? Sırrı kitabın içinde saklı.
Dönüş yolunda dinlenme tesisinde bulunca nasıl sevindim anlatamam...

12 yorum:

  1. Tesadüfe bak, ben de bu kitabı okuyorum şu sıra...

    geçenlerde kitabım bitince ne okusam diye bakınırken raflara elime geldi 'kumral ada mavi tuna'
    ''aa hakkaten ya şimdi okuyabilirim'' dedim:))

    hani çok bahsedilen çok tanıtılan kitaplar iter beni...sanırım bu yüzden ertelemiştim hep ama aklımdaydı yıllardır...

    gerçekten öyle güzel ki...

    YanıtlaSil
  2. Ben de üniversite yıllarımda okumuş ve bayılmıştım. Hatta kızım olursa adını Ada koyacağım demiştim kendi kendime :) O zamanlar azdı, hatta çok azdı...Ama bak Mabel çikolatayı unutmuşum ben de.

    YanıtlaSil
  3. Ben de üniversitedeyken okudum. O yıllarda etkilendiğim kitaplardan biriydi. Yazının başlığını görünce bile zihnimde bir yerlerde bıraktığı detayları hatırladım. Okunmalı!

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Yazınızı okuyunca ben de eski yıllara gittim. Bende de derin izler bırakan bir kitaptı. Kızım olursa adını Ada koymalıyım derdim o zamanlar. Gülerdi arkadaşlarım ne garip isim olur diye. Şimdi öyle çok Ada bebek Ada kızlar var ki:))

    YanıtlaSil
  6. şimdi düşündüm de keşke ben almasaymışım, sen bana gönderirdin değil mi? ben daha başlamadım. tatil kitabı olacak bana:=))

    YanıtlaSil
  7. Buket Uzuner 1, İnci Aral 2 bende akan suları durduran iki yazar. Bir çok kitabını okumama rağmen bu kitabı bir türlü okuyamamanın utancını yaşıyorum. İyi ki varsın adaşım. Ne güzel hatırlattın...

    YanıtlaSil
  8. üniversitede okuyup hayran kaldığım taa o zamanlar kızım olursa Ada oğlum olurda Tuna koyucam dediğim kitabım....
    Geçen yaz yeniden okudum aynı tadı yine bıraktı bende

    YanıtlaSil
  9. Füs, Buket Uzuner'in "İki Yeşil Susamuru"nu tavsiye ederim.Buket Uzuner kitaplarını ara ara yeniden okuma ihtiyacı duyuyor insan gerçekten.Muhteşem bir kadın...

    YanıtlaSil
  10. ay ben bu kitabı okudum ama ne anlatıyordu diye sorsan söyleyemem:) unutuyorum hemen ya bende... iki yeşil su samurunu oku derim o çoook hoşuma gitmişti...

    YanıtlaSil
  11. Buket Uzuner'in bütün kitaplarını severim. Üniversite yıllarında Balık İzlerinin Sesiyle olmuştu ilk tanışıklığım, defalarca okudum farklı zamanlarda. Sonrasında bütün kitaplarını çıkar çıkmaz edindim ve hepsini de çok sevdim. Kumral Ada ile Mavi Tuna'nın ise daha özel bir anlamı da vardır benim için.. herkese şiddetle tavsiye ederim bütün kitaplarını.. Benimle aynı şeyleri düşünenler olduğunu görmek ayrıca sevindirici. ;)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı ben de yeni okudum :) Mabel sakızın fotoğrafını da görmüş oldum..

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails