Çocuk Kitapları Sobesi

Kids çok güzel bir sobe başlattı ve Özgecim de beni sobeledi. Konu zaten çok sevdiğimiz bir konu, çocuk kitapları. Hemen yazdım ben de.

Boncuğunuza kitap seçerken en çok önem verdiğiniz kriterler neler?

Kriter hem çok var hem hiç yok gibi görünüyor aslında. Hikayesi hoşuma giden her kitabı alabilirim. Benim dikkat ettiğim daha çok olmaması gerekenler.
Örneğin henüz korkuyu bilmeyen kızıma korku içerikli bir kitap okumam. Sırf bu nedenle inceleyemeden aldığım Uyuyamıyor musun Küçük Ayı isimli kitabı hala okumadım. Kitap baştan sona küçük ayının karanlıktan korkması üzerine kurulmuş. Çok sevimli sıcak bir öykü aslında ama karanlığı korkulacak birşey olarak görmeyen çocuklara okunması bana pek uygun gelmiyor. Ertesi gece uyumaya gittiğimizde çok karanlık, korkuyorum diye karşımıza dikilebilirler çünkü.
Yine Tübitak Yayınlarından Korkudan Cesarete isimli kitabı da aynı nedenle okuyamadım henüz.

Bunun yanında tek tip kitaplardan da çok hoşlanmıyorum. İdeal çizimler, herşey olması gerektiği gibi, değişik, eğlenceli hiçbirşey yok. Bu tarz kitapları almamaya gayret ediyorum.

Bir kitabın kapak tasarımı sizi cezbeder mi?
Mecburen ediyor, yaşadığım yerde çocuk kitapları alabileceğim bir kitapçı olmadığı için  kitapları genelde internetten alıyoruz ve ilk gördüğüm doğal olarak kapakları oluyor. Ama sadece kapağına bakarak kitap aldığımı hatırlamıyorum. Beğendiğim kitabı mutlaka Bir Dolap Kitap'ta veya çocuklarının kitaplarını yazan annelerin bloglarında arıyorum, araştırıp öyle alıyorum.
İyi ki yazıyorsunuz anneler...

Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorsunuz?
Didaktik kitapları sevmiyorum. Ve hatta itici bulduğumu bile söyleyebilirim. Ortalama 2 yaşında bir çocuğun kitapla ilgilenmesi bile çok güzel bir durum zaten, yanında mutlaka birşeyler öğrenmesi gerektiğini düşünmek bana fazla geliyor.
Özellikle İlk Kelimelerim, 100 Sözcük türünde kitaplardan hoşlanmıyorum. 1 yaş öncesi çizimleri anlamaları mümkün değil zaten, 1 yaşından sonra da gerçek hayattan ya da gerçek resimlerden kavram ve nesleri öğrenebilirler, bu kitaplara çok da gerek yok gibi geliyor bana.
Evren Julia Donaldson kitaplarıyla ilgili yazısında kitapların öğretici yönleriyle ilgili güzel bir noktaya değinmiş. Mutlaka okuyun.

Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı sizce? Hikayesini beğendiğiniz bir kitabı ilüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor musunuz veya tam tersi oluyor mu? Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığınız oldu mu? Grafiklerde aradığınız temel özellikler var mı? Varsa nedir?
Hikaye ve görselleri karşılaştırarak bir kitap alma şansım olmadı henüz. Dediğim gibi elime alıp inceleyemeden alıyorum kitapları çoğunlukla. Ama kitabı almam için hikayeyi beğenmem gerekirdi gibi geliyor, böyle bir durumda kalmış gibi düşününce.

Resimler de çok çok önemli tabi, biz okurken onlar sadece resimleri inceliyorlar çünkü. Bazı kitaplar çok ama çok sade olmasına rağmen Defne'nin de benim de hoşumuza gidiyor. Kırmızı Elma Elma örneğin. Ama rengarenk ve bol ayrıntılı resimlerin tadı da ayrı. Her ayrıntıya takılıp, üzerinde konuşmak da çok eğlenceli.

Düz birebir çizimler kadar, deforme çizimleri de çok seviyorum. Farklı olanın da estetik ve güzel ayrıca keyifli olabileceğini anlaması açısından iyi olacağını düşünüyorum. Estetik kavramı her zaman Cemile gibi sarışın elma yanaklı bir kızdan ibaret olamamalı ban kalırsa. Soro da çok estetik olabilir. Sihirli Mısır Tanesi ve Burun bu anlamda en sevdiğim iki kitap. Farklı ve özgün çizimlerine, renklerine bakmaya doyamıyorum.

Çocuğunuzun şu anda en çok sevdiği 3 kitap hangileri? Bu kitapların bir ortak yönü var mı?
Aslında sevdiği kitaplar dönem dönem hatta gün gün değişiyor Defne'nin. Bir süre birine takıyor, sonra pek ilgilenmiyor. Baloncu Dede en sevdiğiydi mesela, bu ara hiç okutturmuyor. Feridun Oral'ı genel olarak sevdiğini söyleyebilirim. Bu aralar Sara Şahinkanat'la beraber yazıp resimlediği Maymun Kral'ı seviyor mesela. Sihirli Mısır Tanesi de vazgeçemediklerinden. Tübitak kitaplarını döne döne okutturuyor. Kırmızı Elma ve Karda Ayak İzleri dönüş yaptı bu aralar. Bir de Bisiklet, Kızak ve Vapur'u her seferinde getirip okutturuyor. Ve Tostoraman tabi ki. Aslında kitaplığındaki tüm kitapları seviyor ve okutturuyor.

Bir çocuk kitabı yazsanız hangi temayı işlemeyi düşünürdünüz, ya da temasız öylesine bir masal mı uydururdunuz?
Bu soru çok zormuş, aklıma birşey gelmedi. İşi erbabına bırakmak lazım galiba...
Ben de Beril'in annesi, Zeynep'i, Umur'u, Irmak'ın annesi Burcu'yu ve Mummy'yi sobeliyorum ve taabi isteyen herkesi.

7 yorum:

  1. Bizde o ilk kelimelerim tarzı 3-4 kitap var . Ela su an 21 aylık ama yaklasık 13-14 aylıktan itibaren fazlasıyla ilgilenmeye basladı. halada zaman zaman eline alıp resimlere bakıp nesnelerin ismini mırıl mırıl söylüyor , cok gülüyorum .Anlayacagın gereksizliği fikrine ortak olamayacagım . Galiba bu konuda cocuktan cocuga degişebiliyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Ben de ödevimi aldım en kısa zamanda yazacağım Füsuncuğum. Güzel prensesi öp benim için

    YanıtlaSil
  3. Açıp mırıl mırıl kendi okuduğu günleri de görmeniz dileği ile...:)

    YanıtlaSil
  4. bir çok yerinde bence de bence de dedim:=))

    keyifle cevapladım :=))

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuş bu yazı ellerine sağlık.Bisiklet,kızalı kitabı hafta sonu elime alıp bıraktım.O zaman okusaydım yazını bırakmazdım.Keşke alsaymışım dedim ama bir dahaki sefere artık.

    YanıtlaSil
  6. Fusun,
    Cok iyi olmuş bu yazı. Sizden takip edip aldıklarımız da vardı zaten, şimdi yenileri eklendi, hemen star koydum Reader'da yazın gelince mutlaka alacağım. Öperim küçük kitap kurdunu ve seni :D

    YanıtlaSil
  7. Yine bir sürü not çıktı bu yazıdan bize:) Öpüyorum Defne tatlısını..

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi görmeyi seviyorum.

Related Posts with Thumbnails