(1) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç? (*)
Oranı bilmiyorum ama az olduğunu tahmin ediyorum. Yazın oldukça uzun bir süreyi köyde geçiriyoruz ve herşeyin en doğal halini görebileceğimizi zannettiğimiz köylerde bile bebeklerin mamayla, hazır yoğurtlarla büyüdüğünü görüyorum. Emzirme önemsiz ve hatta gereksiz, mamalar süper besleyici, çocuğu çabucak büyüten şeyler olarak görülüyor maalesef. Yakın çevremde bile birkaç kişi dışında emzirmek için uğraşan, emzireceğim diye kendini şartlandıran anne yok maalesef.
(2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?
İlk 6 ay tüm müdahalelere rağmen sadece anne sütü ve toplamda 16 ay. Nedense bebek biraz agulamaya, gülümsemeye, tepki vermeye başladığı andan itibaren ağzına birşeyler sürmeye, su içirmeye, yemeğin suyuna ekmek bandırmaya, yediklerinden yalatmaya meraklı çok insan oluor etrafta. Bunlarla mücadele etmek emzirmekten çok daha zordu. İlk 6 ay bebeğin anne sütü dışında birşeye ihtiyacı olmadığını anlatmak, suyun zaten sütün %100'de 80'ini oluşturduğunu sürekli tekrar etmek gerçekten kolay olmadı.
Bu arada şimdi keşke 2 yaşına kadar emzirseymişim diyorum. acele etmişim bırakmakta.
3) Kaç ay doğum izni kullandınız?
2 ay yasal doğum iznimi kullandım. mesleğim gereği yaz tatili şansım vardı ve yasal iznim bittiğinde yaz tatili başladı. Okulların açılmasıyla 1 ay rapor aldım. Bu kadar uzatmaya çalışmama rağmen bebeğimle birlikte geçirebildiğim topam süre yaklaşık 5,5 aydı. En azından ilk 1 yılımızı başaşa geçirmeyi çok isterdim.
(4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?
Çalışma saatlerim yoğun olmadığı ve öğlenleri eve gelebilme imkanım olduğu için mesai saatleri içinde süt izni kullanmadım. Bu açıdan şanslıydım ve bebeğim sık aralıklarla meme talep etmeyecek kadar büyümüştü.
(5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?
Hayır ama maalesef bu tür durumların yaşandığını biliyorum.
(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?
Herhangi bir tepkiyle karşılaşmadım. Esasında o zamanlar küçük biryerde yaşadığımız için zamanımızı genelde evde geçirdik. Ama mecbur kaldığım durumlarda da kimse birşey demese de, kötü bakmasa da içten içe huzursuz olduğumu biliyorum. Bu konuda anneler olarak çok da rahat değiliz ama olmalıyız.
(7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?
Keşke doğumdan sonraki ilk 2 ayda bloglardan haberim olsaydı. Ya da Nurturia o zamanlar olsaydı. İlk 1 ay etrafımdaki herkes destek olmak yerine bebeğim ağlamadığı halde, sütümün yetmediğine, göğüslerimin yeterince dolmadığına, bebeğin doymadığına, sütümün akmadığı, yataklara taşmadığı için çoz az olduğuna beni ikna etmeye çalıştı. Mama bile aldık bir kutu. neyse ki kızım yemedi. İlk ayın sonuna doğru neredeyse sütümün olmadığına ikna olmuştum, kendimi emziremeyeceğime hazırlamıştım. Doktora gidip, Defne'nin 1 ayda 1 kilo aldığını öğrenmemle gerçekten çok rahatladım ve sütüm birden daha da arttı. Fazla geldiği ve Defne hepsini içemediği için sağar hale geldim. Ama ilk 1 ay gerçekten çok çok çok zordu. Keşke etrafımda beni destekleyen birileri olsaydı.
(8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan “sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?
Yukarıda yazdığım gibi, kesinlikle. Ama sadece ilk 1 ay. Ondan sonra herkes gördü zaten. Defne oldukça tombik bir bebekti. Ama zayıf da olsa sağlıklı olduğu sürece emzirmeye devam ederdim. Tabi bu sefer de zayıf diye diye olan sütümün de kesilmesine neden olurlar mıydı onu bilemiyorum.
(9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?
Emzirme Reformunu biliyorum ve destekliyorum. En başta bebeğin en çok anneye ve anne sütüne ihtiyaç duyduğu ilk 6 ay (en azından) annesiyle birlikte olmasını istiyorum.
(10) Emzirme Reformu’nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak için www.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.
Ben destekledim, sıra henüz.desteklemeyenlerde...
Yukarıdaki soruları yanıtladıktan sonra, veri takibi yapabilmek açısından yazınızın linkini bilgi@emzirmereformu.com adresine gönderiniz.
(*) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı yüzde 1,3. (Kaynak UNICEF Türkiye). Annelerin yüzde 98′i doğumdan sonra emzirmeye başlıyor, fakat ilk iki aydan sonra genel emzirme sorunları veya işe başladıklarında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle emzirmeyi ve anne sütüyle beslemeyi sonlandırabiliyorlar.
Emzirmeyle ilgili diğer yazılarım:
Nasıl Başladık ve Bıraktık?
Bıraktıktan sonra
İlginç bir emzirme öyküsü
bir bebeğin doğuşuyla başlayan en hayati konu bence, çoğu annenin yeterli bilinçlendirilmemiş olmasından kaynaklı bir sürü mama bebeği.. çok doğru bir post olmuş canım
YanıtlaSilHarika bir post.. tesekkur ederım arkadasım..
YanıtlaSilkeşke Nurturia o zamanlarımızda olsaydı Füsun,kesinlikle aynı fikirdeyim,bebeğini 2 ay zar zor emzirebilen bir anne olarak Emzirme Reformunu sonuna kadar destekliyorum :)
YanıtlaSilben oğlumu emziremedim ilk 1 hafta. resmen lohusa depresyonuyla savaşarak piyon şirketinden annelerin canını yakmayan isviçre patentli, kocaman bir süt sağma makinesi aldım. kiralamak da mümkündü. dr bile 4 aydan fazla sürdüremezsin dedi. ama sadece sağarak ve sağma kurallarına uyarak 10 buçuk ay :)) süt sağdım. o günleri unutamıyorum. şimdi vicdanım çok rahat. elimden geleni yaptım çünkü.
YanıtlaSilayrıca blogu incelemek için vakit buldum. çok ama çok sevdim.
kuzuyu öperim çok çok.
nilaycım çok sağol. tamamen keyfi sebeplerle mama verilen bebekleri görünce üzülüyorum cidden ben
YanıtlaSilşenaycım ben teşekkür ederim :)
ferdacım keşke, ne kadar zorlanmıştım ben de ilk zamanlar
nihacım hoşgeldin çok mutlu oldum seni görünce:) ben en çok sağıp bebeğini besleyen annelere hayranım aslında. sağmak cidden çok zor bir iş, sağması, beslemesi, temizliği hepsi ayrı zahmetli. gerçekten 10,5 ay çok çok iyi dayanmışsın.
güzel sözlerin için de çok teşekkürler, senden duymak ayrı güzel
Merhaba Füsun hanım,
YanıtlaSilMontessori eğitimiyle ilgili bilgileri araştırırken sizin sitenizi gördüm ve şuanda inceliyorum.
Emzirmeyle ilgili yazınızı okurken sizin yaşamış olduğunuz sıkıntıları ben de yaşadığım için ben de içimdekileri paylaşmak istedim ve içim bir kez daha yandı. Çünkü bu mama vermeme konusunda okadar direndim ki ama ilk bebeğim olduğundan ve bir desteğim olmadığından maalesef ben de bunlara kandım. Ara ara mama verdim bebeğime ama inanın içim yana yana, bu yüzden yeri geldi ağladım.
İnanın bebeğim ağlamasın diye dua ederdim, ağlıyacakta başıma gelinecek mama verelim denecek diye. O kişilerin yanında müthiş strese giriyordum.
Benim duygularımı yaşıyan birini bulunca ben de duygulaımı paylaşmak istedim, maalesef bu konudaki ısrarımı anlıyamadılar. Dedikleri; mamada birçok vitamin var,mamayla beslenenler var gibi konuşuluyor ve bunu söyleyende anneliği tatmış(!)
Şuan bebeğim 10 aylık ve halen emziriyorum.
Kusura bakmayın uzun bir yazı yazdım, yazınızı okuyunca dayanamadım.
Teşekkürler.
adsız hoşgeldin
YanıtlaSiliyi ki yazdın, iyi ki bana rastlayıp okudun. insan kendini o dönemde çok yalnız hissediyor çünkü. ufacık bir destek bile moral oluyor insana
oğlunuz daha küçük, artık o günleri unutun ne güzel hala emiyormuş, emzirmeye devam edin bol bol. kuzum alsın annesinin sütünü bol bol. kazık kadar oldu, emzirme artık da derler yakında:) ben 16. ayda kestim ama şimdiki aklım olsa 2 yaşı beklerdim. emsin emebildiği kadar
kocaman sevgilerimle
teşekkürler Füsun hanım.
YanıtlaSilFüsun hanım,
YanıtlaSiltekrar ben, emzirme döneminde nasıl beslenmiştiniz, özellikle yediğiniz bir yiyecek var mıydı?
Bir de çocukların 2 yaşında şu özellikleri vardır, 3 yaşında şu... gibi dönemlerini anlatan bir kitap tavsiye edebilecek misiniz?